Bár a nyár végéhez közeledünk, előfordulat még tikkasztó hőség, emiatt érdemes felkészülünk arra, mivel jár, és hogyan óvhatjuk meg a szeretteinket a hőártalmaktól. Ebben segít a Családi Lap magazinban megjelent cikkünk.

A gyermekek és idősek hőháztartása másképp működik!

A gyermekek felügyelete és az idősek támogatása a melegben speciális körültekintést igényel. A gyermekeknél az akár folyamatos fizikai megterheléssel járó játék elvonhatja a figyelmet az ivásról, ami azért jelent problémát, mert a kicsik még nem képesek különbséget tenni a szervezetük normál és tartalék üzemmódban való használata között. Nem tudatosítják, hogy hol vannak a saját határaik. „Egy óvodás minden további nélkül képes mély álomba zuhanni úgy, hogy egy perccel előtte még visongva kergetőzött az udvaron. Ugyanígy fog viselkedni a melegben és a napon is. Ijesztően gyorsan lesz rosszul, mert a szervezete tartalékainak mozgósítása során egy kicsit sem vett vissza a felhasználás intenzitásából” – hangsúlyozza Kovács Dávid.

Az idősek hőkimerülését vagy dehidratációját szintén nehéz észrevenni, mert ők kevésbé érzékelik a szomjúságot, és ők sem merülnek ki látványosan. Aktivitásuk általános csökkenése miatt nehezen felismerhető, hogy mikor váltottak át tartalék üzemmódra. „Amennyiben egy idős szerettünk keveset mozog, vagy ágyhoz kötött, akkor szinte semmi jele sem lesz, hogy romlik az állapota. Amikor eszméletzavart, légzési- vagy keringési zavar súlyos tüneteit azonosítjuk be, már nagyon veszélyes állapotot feltételezhetünk. A gyermekek és az idősek számára a legjobb védekezési megoldás az ütemezett és rendszeres folyadék- és tápanyagpótlás” – szögezi le a Magyar Vöröskereszt szakmai vezetője.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, lépjen közbe!

A meleg okozta rosszulléti állapotok legsűrűbben előforduló kísérő jelenségei a napégés és a napszúrás, illetve tünetei az émelygés, fejfájás, nyaki fájdalom, zavartság és gyengeség. Az arc ilyenkor általában vöröses és az égett bőrhöz hasonlóan száraz tapintatú. Ezek tapasztalásakor a legfontosabb a nyugalom, a hűvös helyre vonulás, a fej és a sérült bőr fizikai hűtése (például borogatás alkalmazásával) és a folyadékpótlás.

Súlyos esetben hőkollapszus, azaz hőség miatti ájulás fordulhat elő, amelyet hirtelen fellépő, akár 40 fokos lázzal, sápadtsággal, fokozott verejtékezéssel és zavartsággal vagy eszméletvesztéssel járó rosszullét kísér, ezt a jelenséget hívjuk hőgutának. Az efféle súlyos tünetek beazonosításakor azonnal forduljon szakemberhez vagy hívja a 112-es segélyhívót!

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap augusztusi számában jelent meg.