https://voroskereszt.hu/hirek/iden-is-tobb-ezer-alkalommal-segitettek-a-balatoni-strandolokon-a-magyar-voroskereszt-onkentesei/

Idén is több ezer alkalommal segítettek a balatoni strandolókon a Magyar Vöröskereszt önkéntesei


Már tizenkettedik éve vigyáznak hazánk legnagyobb humanitárius szervezetének elsősegélynyújtói a balatoni strandolókra. Az idei szezonban összesen 304 önkéntes vett részt 18 balatoni strandon, ahol a legtöbb sérülést a kagylók okozták.

A Magyar Vöröskereszt támogatói segítségével minden évben elindítja Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát, hogy önkéntesei a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket elláthassák a strandokon. Idén összesen 12 Balaton-parti település 18 strandján, június 27-től augusztus 20-ig, minden nap 10 és 18 óra között segítettek az elsősegélynyújtók, összesen 3 319 alkalommal, amelyből 33 esetben mentőt is kellett hívniuk.

A leggyakoribb sérülések a kagyló okozta vágások voltak, ezen kívül sűrűn előfordultak különféle, ellátást igénylő rovarcsípések is. Sajnos ebben az évben a belgyógyászati esetek gyakorisága is megnőtt, többen panaszkodtak mellkasi fájdalmakra vagy napszúrás okozta rosszullétre.

A szolgálat 2007-es indulása óta 39 487 esetben nyújtottak szakszerű segítséget a vöröskeresztesek, ebből hatszor életmentést hajtottak végre.

A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a felajánlásokat a 1359-es adományvonalon. Egy hívás vagy egy SMS elküldése csupán 250 forintot jelent. Az összegyűlő adományból lehetősége nyílik a szervezetnek, hogy jövőre is elindítsa elsősegélynyújtó szolgálatát és esetleg kibővíthesse azoknak a strandoknak a számát, amelyeken önkénteseivel biztosítja a fürdőzők számára a gondtalan pihenést.

A szolgálat főtámogatója idén is az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A vállalat jelentős pénzbeli támogatása mellett az önkéntesek ruházatáról is gondoskodott és több ezer strand-csomagot is biztosított az elsősegélynyújtók számára, akik ezzel is vigasztalhatták az ellátásra szorulókat. Szintén pénzbeli támogatást nyújt a program megvalósításához a Balaton Fejlesztési Tanács, Balatonfenyves, Balatonföldvár, Balatonmáriafürdő, Balatonudvari és Alsóörs önkormányzata. A MÁV-Start Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az önkéntesek 90%-os utazási kedvezményének biztosításával járult hozzá költségeink jelentős csökkentéséhez. A BESZ telekommunikációs stratégiai partnere a Telenor, okostelefonokat és Hipernet 4G elérést is biztosít a parton dolgozó önkénteseknek. A Synaptel elektronikus esetnapló applikációval segíti az önkéntesek munkáját. Az elsősegélynyújtók folyadékpótlásáról a Coca-Cola Magyarország gondoskodott. a Nestlé Hungária Kft. gabonapelyheket, Maggi, Nescafé és Nesquik termékeket ajánlott fel az önkénteseknek. Az immár 12 éve támogató VitaPlus Kft. a szolgálat teljes kalcium tabletta igényét biztosította.