A pályázat célja, hogy a Magyar Vöröskereszt célcsoportjait gyorsabban, hatékonyabban elérje, szolgáltatásai minőségi javulást eredményezzenek, és növelje az ellátott területet. Régi kihívás azonban, hogy a szervezet épületállománya és annak infrastruktúrája leromló, korszerűtlen, s mivel az energiahatékonysági elvárásoknak sem tesz eleget, magasabb rezsiköltséggel terheli a szervezet költségvetését.

‘A Magyar Vöröskereszt infrastrukturális fejlesztései a hátrányos helyzetűek társadalmi (re)integrációja érdekében’ című projektjének megvalósítani kívánt célja az, hogy e tehertétel csökkenjen és a szakmai munka hatékonyabbá váljon.

A pályázat nyitókonferenciáját Debrecenben, az Akadámiai Bizottság Székházában tartotta az országos szervezet október 9-én. A zsúfolásig megtelt teremben az érdeklődők Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkártól megtudták, hogy a pályázatban alapvetően 4,5 milliárd forint támogatásban részesült 6 nagy hazai civil szervezet.

Ebből pályázott, majd nyert 649 999 503 Ft.-ot a Magyar Vöröskereszt a munkáját megalapozó, és már régen sürgető infrastrukturális fejlesztésekre – ismertette Nagy Gábor a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese.

Az 1881-ben megalakult Magyar Vöröskereszt szerteágazó, közérdekű tevékenységeit Kardos István főigazgató ismertette.

A véradástól, az elsősegélynyújtáson, szociális segítségnyújtáson át a menekültügyi szolgálatig kibontakozó sokoldalú és magas színvonalú tevékenységeket a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei sok helyen elavult körülmények között végzik. A hősies munkához korszerű körülményeket kíván teremteni az infrastrukturális pályázat segítségével a szervezet – jegyezte meg Dr. Nagy Gábor Dániel, aki a műszaki kivitelezésekkel foglalkozik a projektben.

A programban 11 helyszínen, összesen 4049 m2 infrastrukturális felújítást valósít meg a szervezet annak érdekében, hogy a nyújtott szolgáltatások minősége hatékonyabbá váljon. Ezek mellett a megvalósítás során 4 db gépjármű, 257 informatikai eszköz beszerzését valósítja meg, amely elősegíti a közvetlen célcsoport hatékonyabb elérését, segítését és támogatását. Az infrastrukturális fejlesztésben épületek átalakítását, bővítését, korszerűsítését (akadálymentesítés, energetikai korszerűsítés) végzik el, hogy a veszélyeztetett, hátrányos helyzetű, krízishelyzetben lévő személyek, családok modern környezetben megfelelő szakmai és infrastrukturális feltételekkel találkozzanak. A megvalósítás során külön figyelmet fordítanak a környezeti- és fenntarthatósági szempontokra – hangzott el.