https://voroskereszt.hu/hirek/hogyan-zajlanak-a-veradasok-a-veszelyhelyzet-idejen/

Hogyan zajlanak a véradások a járványhelyzet idején?


A Magyar Kormány március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el a koronavírus kapcsán, mely befolyásolja a rendezvények így a véradások lebonyolítását is.

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel egyre több munkahely és közintézmény mondja le a területére szervezett véradásokat. Az elővigyázatosság szükséges és érthető, ugyanakkor a külső véradási események lemondása a véradások csökkenését eredményezi.

Az egészségügyi intézmények vérkészítményekkel való ellátása folyamatos feladat, amelyhez elengedhetetlen a véradók segítsége, hiszen az emberi vér csak emberi vérrel pótolható. Tovább nehezíti a vérellátás helyzetét, hogy a közösségi oldalakon téves információk is megjelentek [1] a koronavírussal és a véradással kapcsolatban. A koronavírus – ahogy az élet minden más területére – természetesen veszélyt jelent a vérellátásra is. A veszély azonban nem abban áll, hogy a koronavírus a vérátömlesztések során megfertőzheti a betegeket. Legnagyobb veszélye az, hogy betegség miatt meghiúsul a betegellátáshoz szükséges vérek levétele. Továbbá szeretnénk hangsúlyozni, hogy a véradásokon nem történik koronavírus szűrés, kérjük, hogy ezzel a szándékkal senki ne jelentkezzen véradásra.

Mivel nagyon sok beteg élete vagy felépülése múlik azon, hogy megkapja az ellátásához szükséges vérkészítményeket, ezért arra kérjük a munkahelyeket, hogy lemondott/elhalasztott véradás esetén hívják fel a dolgozóik figyelmét az intézeti véradásokra és ösztönözzék őket erre fontos önkéntes tevékenységre, valamint lehetőség szerint a véradásokért fél-egy nap munkaidő kedvezményt biztosítsanak munkavállalóik számára.

A sajtóhírekkel ellentétben az Országos Vérellátó Szolgálatnál korábban sem tiltották és ma sem tiltják a szájmaszk használatát. Az április 1-jén életbe lépő OVSz belső protokoll ajánlást tesz a sebészi szájmaszkok viselésére, de nem teszi kötelezővé. Egyúttal felhívja a figyelmet, hogy véradás miatt a kijárási korlátozás alatt is lehetséges a lakhelyelhagyás.

A véradók és a véradásban dolgozók egészségének védelme érdekében szigorú megelőző intézkedéseket vezetett be az Országos Vérellátó Szolgálat. A véradásra jelentkezőket az NNK által javasoltnál szigorúbb szabályok szerint előválogatják, a véradás helyszínén is további korlátozásokat vezetnek be, illetve a további kockázatok megismerése és csökkentése érdekében folyamatosan nyomon követik a hazai hatósági előírásokat és a nemzetközi ajánlásokat.

Az április 1-től bevezetett belső protokoll teljes leírásáról, illetve az OVSz által eszközölt további kockázatcsökkentő tevékenységekről az alábbi linken olvashatnak [2].

Mit kell tennie annak, aki szeretne vért adni?

A potenciális véradók lehetőleg tájékozódjanak a közelükben található intézményi véradásokról, melyek az Országos Vérellátó Szolgálat, és az egészségügyi intézmények hatáskörében zajlanak, a következő napokban, hetekben pedig jelentkezzenek az Országos Vérellátó Szolgálat intézetében véradásra, segítve ezzel a folyamatos betegellátását.

Az aktuális véradási lehetőségekről a véradási helyszínkereső használatával tájékozódhat, a véradásokra itt foglalhat időpontot!

A koronavírus-járvány második hulláma kapcsán hatályba lépett korlátozásokkal összhangban, az Országos Vérellátó Szolgálat az alábbi rendelkezéseket hozta a a véradásokra vonatkozólag:

Az OVSz továbbá arra szólítja fel a lakosságot, hogy ne jelentkezzenek véradásra és ne lépjen a véradás területére azok a jelentezők, akik…

Jelenleg koronavírus fertőzésben szerved!

Az utóbbi 14 napban:

Gyógyulását követően tisztelettel várjuk véradásra: 

A koronavírus alatt elrendelt megelőző intézkedések

Az Országos Vérellátó Szolgálat, mindent megtesz annak érdekében, hogy a véradóeseményeken biztonságos környezetet biztosítson mind a véradók, mind a dolgozók számára. A fenti előzetes elbírálás mellett az alábbi intézkedések kerültek bevezetésre:

A koronavírus járvány ideje alatt a véradás feltételeiről részletesen az alábbi linkre kattintva olvashatnak: www.ovsz.hu/ovsz/veradoknak-szolo-tajekoztatas [4]

Az Országos Vérellátó Szolgálathoz számos kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a véradásokon dolgozó személyzetre milyen belső rendelkezések érvényesek, melyek a munkavállalók és a véradók biztonságát szavatolják.

Milyen megelőző intézkedéseket tesz vagy tervez az Országos Vérellátó Szolgálat a koronavírus terjedésének megakadályozására?

A véradók és a vért kapó betegek egészségének védelme érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat korlátozásokat, megelőző intézkedéseket vezetett be, tekintettel a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetre. A bevezetett intézkedések, tudnivalók, tájékoztatók a www.ovsz.hu [5] weboldalon érhetők el. Az információkat folyamatosan frissítjük.

Az OVSz dolgozói nyilatkoznak-e arról, hogy az elmúlt időszakban jártak-e külföldön?

Az Országos Vérellátó Szolgálatnál főigazgatói utasítás szabályozza a kollégák külföldi utazásaira és ezzel összefüggésben a munkavégzésükre vonatkozó feltételeket. A külföldi kiküldetéseket határozatlan időre felfüggesztették, valamint a magánjellegű utak lemondását kérték kollégáiktól.

Amennyiben a kérés ellenére mégis külföldi utazásra kerül sor legyen szó munkavállalónkról vagy közeli hozzátartozójáról – úgy a hazaérkezést követő 2 hétben az érintett OVSz kolléga nem jelenhet meg munkahelyén, nem léphet be a munkavégzés területére. Az OVSz kollégáink elkötelezettek a véradók, a vért kapó betegek, valamint munkatársaik egészségének védelme iránt.

Feladatukat annak tükrében végzik, hogy tevékenységük a hazai egészségügyi ellátás egyik alapköve, hiszen vérkészítmények nélkül számos beteg felépülése vagy élete válságba kerülhet. A szabályok betartásának fontosságát az OVSz minden munkatársa átérzi.

Közös érdekünk, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt a koronavírus-járvány idején is folyamatosan biztosítani tudja a szükséges vérkészítményeket beteg embertársaink számára.

 

A véradáshoz kapcsolódó kérdéseikkel, kéréseikkel (pl. igazolás kiállítása, vizsgálati eredmény kikérése), írásban jelentkezzenek az ovsz@ovsz.hu e-mail címen.

A koronavírus kapcsán érvényben lévő korlátozásokról és az aktuális véradóhelyszínekről jelen felület mellett a www.ovsz.hu [5]  és www.veradas.hu [6] weboldalakon tájékozódhatnak.

Helyreigazítás a oldalakon megjelent téves információval kapcsolatban

A koronavírus-fertőzés kapcsán bevezetett korlátozásokra – amelyek folyamatosan frissülnek a http://www.ovsz.hu/ovsz/veradoknak-szolo-tajekoztatas [7] oldalon – azért van szükség, hogy megóvjuk a véradásokon részt vevő véradók és a dolgozók egészségét. A koronavírus legnagyobb veszélye ugyanis az, hogy betegség miatt meghiúsul a betegellátáshoz szükséges vérek levétele.

A véradásokon tehát nem történik koronavírus szűrés, kérjük, hogy ezzel a szándékkal senki ne jelentkezzen véradásra!

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a járvány ideje alatt is szükség van a vérkészítményekre, elsődlegesen a sürgősségi ellátáshoz (különösen gyermekgyógyászat, szülészet, szívsebészet, onkológia, hematológia, transzplantáció). A véradás azon tevékenységek közé tartozik, amely nem szüntethető be a jelenlegi pandémiás időszak alatt sem, ezért továbbra is számítunk az egészséges lakosság segítségére.

A véradások helyszínéről és időpontjáról a www.ovsz.hu [8] és www.veradas.hu [9] weboldalakon tájékozódhatnak.