A szervezet a humanitárius válság kitörése után közvetlenül az ukrán és a román határ mentén, valamint a határ közelében kialakított Segítségpontokon (pl. Barabás, Beregsurány, Csengersima, Tiszabecs, Záhony, Lónya, Biharkeresztes, Ártánd, Lőkösháza), és Budapesten is étellel, meleg itallal, higiéniás eszközökkel, információval, egészségügyi és pszichoszociális támogatással várta a vonattal és autóval érkezőket, akik kénytelenek voltak elhagyni hazájukat. Egészségügyi gyorsbeavatkozó egységünk, a H-HERO munkatársai és önkéntesei 2074 esetet láttak el a határ mentén a háború kitörése óta. A Magyar Vöröskereszt jelenleg aktívan részt vesz a befogadópontokon és más helyszíneken elszállásolt menekültek segélyezésében, adminisztratív és orvosi teendők intézésében, valamint a gyerekek felzárkóztatásában. A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete ezidáig több mint 300 tonna adományt juttatott el 270 millió forint értékben Kárpátaljára az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezete részére, amivel közvetlenül a helyi lakosságot támogatta.  

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), az Ukrán Vöröskereszt és 46 másik nemzeti társaság – köztük a Magyar Vöröskereszt is – folytatja a humanitárius szükségletek kielégítésére irányuló, a történelem egyik legnagyobb léptékű válaszlépését. Ukrajnában és a szomszédos országokban az infláció és az olyan alapvető termékek, mint az üzemanyag és az élelmiszer hiánya befolyásolja az emberek alapvető ellátási lehetőségeit. Az elkövetkező hetekben közelgő hidegebb időjárás várhatóan további humanitárius szükségleteket idéz majd elő. Bár hihetetlen nagylelkűségnek lehettünk tanúi, ezek a gazdasági feszültségek befolyásolhatják, hogy a befogadó közösségek mennyire képesek segíteni mindazokat, akik kénytelenek voltak elmenekülni hazájukból, akik most az újrakezdés, a bizonytalanság és a potenciális veszély között vergődnek. 

A Magyar Vöröskereszt előtt álló következő időszak legnagyobb feladata az országban maradt menekültek hatékony támogatása – az érintettek bevonásával. Szervezetünk célja, hogy minden embertársunkat méltóképpen segíthessük, olyan módon, ami a legmegfelelőbb támogatási forma a számukra. Hosszú távú ellátásra alkalmas befogadóhelyeket országszerte 8 helyszínen (Budapest, Dunaújváros, Likócs (Győr), Szeged, Makó, Miskolc, Salgótarján, Hódmezővásárhely) üzemeltetünk, ezek a helyszínek 30-130 fő ellátására alkalmasak. Ezeken a helyszíneken az élelmezésen túl orvosi vagy adminisztratív ügyekben is segítséget nyújtunk. Az édesanyák és a kisgyermekek ellátását babaápolási termékekkel segítjük a védőnői, illetve a családsegítő szolgálat munkatársaival együttműködve. A nagyobb gyermekeket az oktatás, a szabadidős foglalkozások és az integrációt segítő egyéb programok szervezésével támogatjuk. A nyári hónapokban ezért nemcsak a gyerekek és szüleik kikapcsolódására fordítottunk kiemelt figyelmet, hanem az iskolakezdésre való felkészülést is megkezdték megyei szervezeteink. 

Mivel emberek milliói kényszerültek lakóhelyüket elhagyni, a Vöröskereszt Mozgalom több mint 100.000 helyi önkéntesét és munkatársát gyorsan mozgósították Ukrajnában és a szomszédos országokban is. A Magyar Vöröskereszt önkéntesei 48.207 munkaórában teljesítettek szolgálatot, munkatársaink pedig 56.950 munkaórában segítették az érkezőket és az elszállásoltakat.