Az extrém hőség miatt az utcán, a szabadban tartózkodó emberek egészségének megóvása érdekében érvénybe lépett a vörös kód, amelynek értelmében a szociális intézmények a rendelkezésre álló üres férőhelyek számától függetlenül nyitják meg a kapuikat a rászorulók előtt. A Magyar Vöröskereszt utcai gondozó szolgálatot ellátó munkatársai fokozott figyelemmel járnak el, az érintettek számára vizet osztanak. A szervezet azt kéri, tartsa nyitva ön is a szemét, és ha rosszulléttel küszködő személyt lát, kérjen számára mihamarabb segítséget!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a 2023. augusztus 25-től 28-ig tartó időszakban egyes helyeken eléri vagy meg is haladja a 27 Celsius-fokot a napi középhőmérséklet. Emiatt az extrém hőségnek kitett emberek egészségének megóvása érdekében életbe lép a vörös kód. Az ebben az időszakban szabadban tartózkodás miatt a hajléktalan személyek magasabb kockázatnak vannak kitéve. Ez a jelzés kötelezi a  szociális intézményeket, hogy a regionális diszpécserszolgálat által hozzájuk irányított személyeket feltétel nélkül fogadják a krízishelyzet lezárultáig.

A Magyar Vöröskereszt dolgozói amellett, hogy eleget tesznek a kötelességüknek, fokozott utcai szolgálat teljesítésével vizet osztanak az érintetteknek. Amennyiben már hőártalmat tapasztalnak – kiszáradás, napszúrás vagy hőguta jeleit –, életet veszélyeztető állapotot, azonnal értesítik az Országos Mentőszolgálatot.

Milyen hőártalmak fordulnak elő jellemzően, és hogyan védekezhet ellenük?

A szélsőséges időjárás miatt bárkivel megeshet, hogy segítségre szorul, ha nem védekezik a meleg ellen tudatosan. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: melegben 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjon közvetlen napsütésnek kitéve! Ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, amely folyadék ténylegesen hidratálásra alkalmas, alkoholmentes. Lehetőleg hűs vizet fogyasszon. A bőrt alig takaró ruhadarabok helyett viseljen szellős, de zárt öltözéket, mellette sapkát vagy kalapot. A testet nem fedő bőrfelületét óvja magas UV-védelmet biztosító fényvédővel.

Bár a lakosság többségében tisztában van ezekkel a lépésekkel, mégis megesik, hogy valaki a hőártalom miatt rosszul lesz, ezért fontos felismerni időben az intő jeleket. Ha a melegben émelygést, fejfájást, nyaki fájdalmat, zavartságot és gyengeséget tapasztal, jó eséllyel napszúrást kapott. Az arc ilyenkor általában vöröses és az égett bőrhöz hasonlóan száraz tapintatú. Ha felismerte a tüneteket, amint teheti, vonuljon hűvös helyre, és gondoskodjon a fej és a sérült bőr fizikai hűtéséről (például borogatás alkalmazásával), valamint a folyadékpótlásról.

Súlyos esetben hőség miatti ájulás fordulhat elő, amelyet hirtelen fellépő, akár 40 fokos lázzal, sápadtsággal, fokozott verejtékezéssel és zavartsággal, akár eszméletvesztéssel járó rosszullét kísér, ezt a jelenséget hívjuk hőgutának.

Mit tehet ön, ha segíteni szeretne a melegben rosszul lett embertársának?

Ha a napszúrás jeleit azonosítja be másnál, az illetőt ültesse le egy árnyékos, lehetőleg hűvös helyen. Megoldás lehet az, ha behúzódnak légkondicionált bevásárlóközpontokba, közhivatalok ügyféltereibe. Adjon neki ivóvizet és a kinti hőmérsékletnél hidegebb vizes borogatást, például átnedvesített zsebkendőt helyezzen a napszúrást kapott személy ereire, elsősorban a csuklójára. Amennyiben a hőguta tüneteit észleli valakin, azonnal hívja a 112-es segélyhívót!

Hajléktalan személy esetén bátran hívja a regionális diszpécserszolgálatot, akik a további lépésekben is tudnak majd segíteni! A diszpécserszolgálat elérhetőségeit itt találja!

Vigyázzon magára, vigyázzunk egymásra!