Hunóriában rendeződni látszik a helyzet, a katasztrófa sújtotta országban a HUNOR alegységei egyre-másra oldják meg a számukra kijelölt feladatokat – a hivatásos mentőszervezet tagjai éjszaka is folyamatosan dolgoztak a különféle kárhelyeken.

Dr. Bakondi György altábornagy a gyakorlaton elmondta, a hivatásos magyar mentőcsapat két évvel ezelőtt szerezte meg az ENSZ INSARAG irányelvek szerinti nehéz kategóriájú városi kutató-mentő minősítést, ilyen minősítésű mentőszervezetből összesen tizenhárom van a világon. A 200 fős HUNOR mentőcsapat éles helyzetben két kárhelyszínen, tíz napon át folyamatosan tudjon dolgozni úgy, hogy közben önellátásra rendezkedik be.

A gyakorlaton a HUNOR-on kívül román, bulgár és magyar egyetemistákból álló csapat is részt vett, valamint a feladatok elvégzéséből kivette részét a Magyar Vöröskereszt Központi Rendeltetésű Mentőszervezete is. Ahogy Sáfár Brigitta, a szervezet országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője elmondta, az önkéntesekből álló team tagjai nem ismeretlenek a hivatásos katasztrófavédelem számára, hiszen egy-egy jól ismert mentőszervezetben is dolgoznak, ugyanakkor négy megyében a megyei vöröskeresztes alapszervezet tagjai. A csapat egy héttel korábban vett részt egy háromnapos, hét ország bevonásával szervezett árvízvédelmi gyakorlaton Szentendrén, ahol a Nemzetközi Vöröskereszt szakértői előtt bizonyították, hogy képesek helytállni árvízi helyzetben. Ezzel a gyakorlattal megnyílt a lehetőség a mentőszervezet számra, hogy a Vöröskereszt színeiben nemzetközi bevetéseken vegyen részt.

A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület szakemberei a gyakorlat ideje alatt élőképet biztosítottak az irányító törzs, a gyakorlat vezetése részére – mobiltelefóniát alkalmazó kamera és drón segítségével mutatták meg az egyes kárhelyszíneken zajló munkát, annak főbb mozzanatait. Ez egyebek mellett az értékelésnél is segítette a vezetők munkáját.

A teljes cikk a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=3135 oldalon található.