December 3-án, az Ifjúsági Konferenciával kezdődött a Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzetközi Szövetségének (IFRC) négyévente megrendezésre kerülő közgyűlése. A rendezvénysorozat a legnagyobb horderejű esemény a nemzetközi mozgalom életében, 2019-ben pedig az ifjúsági szervezetek számára is mérföldkőnek számít, hiszen idén először az Ifjúsági Bizottság tagjait kizárólag az ifjúsági küldöttek fogják megválasztani.

Az üléseken 187 ország Vöröskereszt és Vörösfélhold nemzeti társasága, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) a Genfi egyezmények részes államainak képviselői – közöttük a magyar kormányzati delegáció is – részt vettek.

A Magyar Vöröskereszt részéről jelen van Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, Dr. Fodor Antalné a Magyar Vöröskereszt alelnöke, Kardos István a Magyar Vöröskereszt főizgatója, Nagy Gábor a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese, Szél Alice nemzetközi kapcsolatokért felelős vezető, Szabó Rozália menekültügyi projekt koordinátor, valamint az ifjúság képviseletében Beda Balázs, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt alelnöke.

A Magyar Vöröskereszt delegációja (balról jobbra): Szabó Rozália, Nagy Gábor, Szél Alice, Kardos István, Dr. Fodor Antalné, Dr. Göndöcs Zsigmond, Beda Balázs

A kongresszus  összehozza a világ legnagyobb és legrégebb óta működő humanitárius hálózatát, a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalmat, amelyet a 190 nemzeti Vöröskereszt és Vörösfélhold társaság, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) valamint az 1949-es genfi egyezményt aláíró országok képviselői alkotnak.

A három különálló rendezvényből álló kongresszus hozzájárul a mozgalom erejének és egységének erősítéséhez. A világszerte több mint egymillió tagot és 14 millió önkéntest tömörítő mozgalom küldetése, hogy segítse az egyének és a közösségek ellenállóképességét a katasztrófahelyzetek és egyéb vészhelyzetek kezelése során.

Az idei közgyűlést az Ifjúsági Fórum előzte meg, ahová a világ több mint 80 országából érkeztek ifjúsági küldöttek, hogy értékeljék az elmúlt 4 év régiójukban végzett munkáját. A Fórum európai regionális ifjúsági értekezletének során három munkacsoport – a humanitárius oktatás, a migráció, valamint a mentális egészség és jóllét munkacsoport – mutatta be tevékenységeit és az elmúlt időszakban elért eredményeit. Az Európai Ifjúsági Koordináló Bizottság ezen felül bejelentette törekvéseit egy klímakrízis munkacsoport létrehozására és felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkacsoportokba továbbra is várják az angolul beszélő és a témák iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését.

Beda Balázs, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt alelnöke bemutatja a szervezet 2019-es Erasmus+ csereprogramjait

Beda Balázs a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt nemzetközi tevékenységeiről is beszámolt. Többek között bemutatta az ifjúságsegítők humanitárius oktatására fókuszáló „Leadership through Humanitarian Values” tréningünket, valamint a mentális egészség és jóllét témakörben megvalósított „Digital Condom: Preventing Online Harassment”  Erasmus+ ifjúsági csereprogramunkat.

A svájci találkozón az alábbi események kerülnek megrendezésre:

  1. A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetségének 22. közgyűlése (22nd Session of the General Assembly of the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies) – 2019 december 5-7.
  2. A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalom küldöttjeinek tanácsa (Council of Delegates) – 2019. december 8.
  3. 33. Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzetközi Konferencia. (International Conference of the Red Cross and Red Crescent) – 2019. december 9-12.

Dr. Göndöcs Zsigmond, a magyar delegáció vezetője

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetségének 22. közgyűlése

A 22. közgyűlés 2019. december 5. és 7. között zajlik. A közgyűlés a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetségének legfelsőbb döntéshozó szerve. Kétévente a nemzeti társaságok vezetői összegyűlnek, hogy megvitassák a legsürgetőbb humanitárius témákat, megvizsgálják és megoldást találjanak a működés során megoldandó nehézségekre, és meghatározzák az IFRC stratégiáját és szabályozó elveit.

A közgyűlésen kizárólag az IFRC tagjai vehetnek részt, melyek közé tartozik minden nemzeti Vöröskereszt és Vörösfélhold társaság. Minden delegáció egy, a többiekével egyenértékű szavazattal rendelkezik a közgyűlésben.

A háromnapos rendezvény napirendi pontjai között szerepel két új nemzeti társaság felvétele, a 2030-as stratégia (Strategy 2030) megvitatása, valamint az Ifjúsági Bizottság tagjainak megválasztása, az ifjúsági küldöttek által.

A közgyűlés kezdetén, a névsorolvasást követően két új nemzeti társaság, – Marshall-szigetek és Bhután – is csatlakozhatott a Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzeti Társaságok Szövetségéhez, mely immáron 192 ország szervezetét tömöríti.

A frissen csatlakozott Bhutáni Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt delegációja a közgyűlés keretein belül részt vett az európai országok számára szervezett regionális találkozón is. A Közgyűlésen módosításra került a Mozgalom Alkotmánya, megválasztásra kerültek az Állandó Bizottság tagjai (amely testület koordinálja a munkát két Nemzetközi Konferencia között) emellett számos határozat és közös kötelezettségvállalás történt első sorban a nemzetközi humanitárius jog területén.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalom küldöttjeinek tanácsa

A Federáció (IFRC), az immáron 192 nemzeti társaság és az ICRC képviselőiből álló, két évente ülésező Küldöttek Tanácsa értekezletén a delegációk megtárgyalják a mozgalomra és a humanitárius akciókra vonatkozó megoldási javaslatokat. Megegyeznek és döntenek a fejlesztésekről, mechanizmusokról. A szigorú műveleti átvilágítás biztosítja a hatékony és összehangolt kommunikációt és az erőforrások mozgósítását, ezzel lehetővé téve, hogy a mozgalom továbbra is sikeresen reagáljon nagyobb léptékű vészhelyzetekre, előre felkészüljön jövőbeni humanitárius kihívásokra és az érintett közösségekre gyakorolt hatásaira.

Vasárnap elkezdődött a Küldöttek Tanácsa, ahol a Federáció nemzeti társaságai és a Nemzetközi Bizottság közösen ülésezik. A Nemzetközi Bizottság elnöke megtartotta megnyitó beszédét. Az esemény egyik legfontosabb momentuma, hogy itt kerül megválasztásra a Mozgalom Állandó Bizottsága.

A Közgyűlésen módosításra került a Mozgalom Alkotmánya, megválasztásra kerültek az Állandó Bizottság tagjai (ez a testület koordinálja a munkát két Nemzetközi Konferencia között) emellett számos határozat és közös kötelezettségvállalás történt első sorban a nemzetközi humanitárius jog területén. Megújításra kerültek a legfontosabb tisztségek: Jagan Chapagain lesz az IFRC következő főtitkára, aki 2020. február 1-től, váltja elődjét, Elhadj As Sy-t. A megbízatása 4 évre szól. Az új főtitkár már több mint 25 éve dolgozik a szervezetnek, legutóbb az IFRC főtitkár-helyettese volt.

Az Ifjúsági Bizottság élére újraválasztották Bas Van Rossum korábbi elnököt és a Bizottság tagjait a négy régióból: Jonas Peter Maheto (Tanzánia), Aimé Gilbert Mbonda Noula (Kamerun), Silvia Patricia Gélvez Delgado (Kolumbia), Francisca Milena Chacón Retana (Costa Rica), Shi Jin Chew (Malajzia), Miriana Bader (Libanon), Maryna Kozhedub (Ukrajna), Vera Carlbaum Wrennmark (Svédország).

33. Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzetközi Konferencia

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzetközi Konferenciája egy egyedülálló fórum. Ez az egyetlen, államokat összehozó találkozó, melyet nem kormányzati szervek hívnak életre. A Konferencián a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom által javasolt kihívásokat tárgyalják meg a világ kormányaival, együtt hozzák meg a legsürgetőbb humanitárius kérdésekben a szükséges döntéseket.

A Konferencián hozott döntések hatással vannak a globális humanitárius vitákra, új irányvonalat határoznak meg, és a múltban olyan nemzetközi törvények létrejöttéhez járultak hozzá, mint a háborús törvények és a taposóaknák használatának betiltása. Az elmúlt években olyan témák kerültek még szóba, mint a nem részrehajló egészségügyi ellátást veszélyeztető fenyegetések, a katasztrófaelhárításra vonatkozó jogi keretrendszer megerősítése és a katasztrófakockázat csökkentése.

A 2019-es napirendi pontok

Az idei konferencia főbb témái a következők:

  • A klímaváltozás humanitárius következményei
  • A Nemzetközi Humanitárius Jog jövője
  • A humanitárius akciókba vetett bizalom csökkenésének kihatásai
  • A humanitárius válságok következtében fellépő komoly mentális egészségügyi problémák, melyekről ritkán esik szó
  • A globális járványkészültség megerősítésének igénye
  • A kizárólag humanitárius célból gyűjtött adatok védelme

Hétfőn kezdetét vette Mozgalom Nemzetközi Konferenciája, ahol a Genfi egyezményeket elfogadó államok képviselői az egyes nemzeti társaságokkal és a vöröskereszt nemzetközi bizottságával együtt fogalmaznak meg vállalásokat és határozatokat.

A magyar küldöttség a konferencián.

Részletesen bemutatásra és elfogadásra került az IFRC 2020-2021-es költségvetése, az új„Nemek közti egyenlőség és sokszínűség” irányelv valamint elfogadták az IFRC szervezeti integrációra és elszámoltathatóságra vonatkozó keretrendszerét. Ehhez kapcsolódóan konkrét eszközöket is kapnak majd a nemzeti társaságok – az új rendszer 2020-ban indul.

Fotók: Kardos István és IFRC