A Magyar Vöröskereszt közreműködésére Pest megyében is megnőtt az igény az elmúlt hónapokban; a több szociális intézményét is fenntartó szervezetet számos kihívás elé állította a járvány. A kijárási korlátozások feloldásával a tennivalók száma nem, csak a jellege változik: a családok átmeneti otthonaiban a fokozatos visszatérést a normál működéshez, a hajléktalanszállókon az egyre nehezebbnek tűnő bent maradást kell támogatni.

„A gyermekvédelemben feloldották a kijárási tilalmat, az általunk működtetett két Családok Átmeneti Otthonában ellátottak nagy örömére, akiknek így lehetőségük nyílt az intézmények falain kívül is időt tölteni, már a tilalom feloldását követő napon.”

– mondja Dienes Rita Anikó , a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének igazgatója arra, hogy a járvány kezdte óta komoly erőfeszítésükbe kerül a szociális távolságtartás és a kijárási korlátozások betartatása. Utóbbi a hajléktalanszállókon továbbra is érvényben van, az itt élők jelenleg is csak indokolt esetben hagyhatják el az otthont.

„A hajléktalanok között sokan ebben az időszakban már mezőgazdasági idénymunkát szoktak végezni, de a veszélyhelyzet és a korlátozó intézkedések bevezetése miatt az ilyen jellegű munkák beindulására nem került sor, így most nincsenek bevételi forrásaik sem” – Dienes Rita Anikó hozzáteszi: szerencsére sok helyi adakozó érkezett segítségükre.

A fedél nélküliek ellátását nehezítette, hogy a Szentendrei Utcai Gondozó Szolgálat tevékenységét – amely békeidőben ellátásukat, szállításukat, intézménybe integrálásukat segíti – a járvány kapcsán elrendelt előírások szerint részben módosítani kellett. Az irodai ügyfélfogadás szünetelt, a Magyar Vöröskereszt munkatársai az ellátottakkal az utcán, szabad téren léptek kapcsolatba, és az intézménybe integrálás helyett a helyszíni segítségnyújtásra fókuszáltak.

A Szentendrei Utcai Gondozó Szolgálat munkatársai a helyi hajléktalanoknak is osztanak védőmaszkot

A Magyar  Vöröskereszt felvette a kapcsolatot a helyi önkormányzattal is, hogy együtt hatékonyabban érjék el a rászorulókat, az adományokat pedig a rászorultság mértékétől függően tudják elosztani azok között, akik azt igénylik. Az Utcai Gondozó Szolgálat munkatársai a rendelkezésre álló élelmiszercsomagok és védőfelszerelések házhoz szállítását is megoldották azok számára, akik a helyi művelődési házban kialakított adománypontra nem tudtak eljutni. Az adományponton 250 segélycsomag talált nap mint nap gazdára, a május 14–15-i akció keretében pedig legalább további ezer csomagot osztottak ki vagy szállítottak házhoz a településen. Az adománypont a kijárási korlátozások feloldásával továbbra is működik. Az Utcai Gondozó Szolgálat várhatóan hamarosan, a hajléktalanintézményekben érvényben lévő kijárási tilalom és felvételi korlátozás feloldásával térhet vissza korábbi munkarendjéhez.

Indulhat az elsősegély

„Az intézmények, iskolák, művelődési központok kényszerű bezárása nehezítette a véradásokat, sok munkáltató, munkahely is lemondta márciusi véradó eseményét a járvány okozta kezdeti pánik közepette. Proaktívnak kellett lennünk, hogy újra helyet találjunk a véradóesemények megszervezéséhez”

– mondja Dienes Rita Anikó. Ebben az időszakban is szorosan együttműködnek az Országos Vérellátó Szolgálattal. A szakmai iránymutatások mellett a véradások biztonságosságáról szóló tájékoztatást juttattak el az intézményvezetőkhöz és a  a települések önkormányzataihoz. Ennek segítségével, illetve a hatékony szervező munkával sok városban sikerült új működő helyszínt találni, vagy a korábbiak alkalmi nyitvatartását biztosítani. Az igazgatónő elmondása szerint  a véradásokon megjelentek és vért adók létszáma a várakozásainkat is meghaladta, sőt további, biztonságos vérvételi helyszínek nyílnak meg folyamatosan a megyében a segíteni szándékozók számára.

Egy szentendrei vállalkozó ingyen fertőtleníti ózonos technikával a Pest Megyei Vöröskereszt járműveit

Az Országos Mentőszolgálat diszpécserközpontjában továbbra is aktívak a Pest megyei és a Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének munkatársai és önkéntesei, továbbra is közreműködnek az újtípusú koronavírus kapcsán a lakossági mintavételezések megszervezésében. Az élet az ország többi része után Pest megyében is fokozatosan visszatér a megszokott kerékvágásba, a megyei szervezet már készül arra, hogy a központi iránymutatásnak megfelelően újraindítsa az elsősegélytanfolyamokat, és vizsgalehetőséget biztosít annak az 1500 főnek, aki erre várakozik.

A riportot Bánlaki D. Stella önkéntesünk készítette.

Fotók: Jóri András / Magyar Vöröskereszt