Az eseményen megjelentek megismerhették a város lakosságát érintő veszélyeket és a szervezet felkészítéssel kapcsolatos tevékenységeit.

A Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) Közösségi és Képző Központjában március 23-án megtartott rendezvényt a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei szervezete a humanitárius szervezet Országos Igazgatóságával és a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együttműködésben valósította meg. A Mohács városában élő lakossággal kapcsolatos ismeretekről Oláh Tibor tű. ezredes, a településért felelős polgári védelmi felügyelő tartott előadást. Előadásában kitért a katasztrófákkal és természeti veszélyekkel kapcsolatos általános ismeretekre, hazánk veszélyeztetettségére és az érintett járás sajátosságaira is. Ezt követően Molnár András projektmenedzser ismertette a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi tevékenységeit és számolt be a településen várható eseményekről, aktivitásokról. A rendezvény végén a résztvevők ún. menekülőcsomagot kaptak ajándékba, melyben többek között dinamós elemlámpa is volt.

A projektmenedzser a rendezvényt figyelemmel kísérő helyi média kérdésére elmondta: az esemény egy Brit-Dán-Magyar árvízi felkészüléssel foglalkozó projekt keretében került megvalósításra. Kiemelte: a Közösségi Reziliencia Városi Környezetben elnevezésű kezdeményezés erőssége, hogy a célterületek környezete nem csak a külföldi partnerországok között különbözik, de hazánkban is jelentős különbségek vannak a négy bevont terület vízrajzi és társadalmi hátterében, ez pedig széles körben felhasználható eredményeket tehet lehetővé. „Az ajándékba adott alap menekülőcsomag segít abban, hogy a résztvevők otthon azt saját eszközeikkel kiegészíthessék. A menekülőcsomag célja, hogy előre összekészítsünk olyan dolgokat, amelyekre szükségünk lehet, ha hirtelen el kell hagynunk otthonunkat – ilyenek lehetnek például a mindennap szedett gyógyszereink, váltóruhánk vagy hozzátartozóink telefonszámai egy kis papíron összeírva. A táskát a bejárati ajtó közelében, könnyen elérhető helyen érdemes tartani. Apró lépés ez, de jelentős mértékben növeli az egyéni felkészültségünket. Bombák előtalálásakor kialakított befogadóhelyeken sajnos gyakran szembesülünk azzal, hogy az érkező lakosok nem rendelkeznek menekülőcsomaggal.” Hozzátette: a Magyar Vöröskereszt több kiadványában, így a Ne érje váratlanul! című felkészítő füzetében is ajánlásokat fogalmaz meg a menekülőcsomag tartalmával kapcsolatban.

A Közösségi Reziliencia Városi Környezetben (Community Resilience in Urban Areas – CRUA) projekt a Brit Vöröskereszt Észak-ír szervezete által vezetett, a Dán Vöröskereszt, a Magyar Vöröskereszt, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének Pszichoszociális Segítésnyújtást Módszertani Központja és a Nemzetközi Szövetség Éghajlatváltozási Módszertani Központja partnerségében indított kezdeményezés, amelynek célja a városokban élő, árvizekkel veszélyeztetett lakosság felkészítésével kapcsolatos módszertanok fejlesztése, a lakosság rezilienciáját érintő tevékenységek nemzetközi összehasonlítása és a jó gyakorlatok felderítése. A projekt az Európai Bizottság Humanitárius Segítségnyújtás és Polgári Védelem Főigazgatóságának (DG ECHO) társ-finanszírozásával valósul meg a három érintett országban. Magyarországon 4 mintaterület került kijelölésre, ahol a szervezet a következő hónapokban helyi közösségek bevonásával vizsgálja meg az eddigi tapasztalatokat és azonosítja a fejlesztési lehetőségeket.