https://voroskereszt.hu/hirek/fokuszban-a-hataron-atnyulo-segitsegnyujtas/

Fókuszban a határon átnyúló segítségnyújtás


A Horvát Vöröskereszt meghívására, háromnapos szakmai találkozón vett részt Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője, és Molnár András katasztrófa-készenléti referens Zágrábban.

Az egyeztetés, amelyen tíz Nemzeti Társaság (Albán-, Bolgár-, Bosnyák-, Horvát-, Macedón-, Magyar-, Montenegrói-, Osztrák-, Román-, Szerb Vöröskereszt), valamint az IFRC képviseltette magát, a tavaly aláírt „Szomszédok Segítenek Elsőként” (Neighbours Help First) határon átnyúló segítségnyújtással kapcsolatos egyezmény technikai megvalósulásának fő irányairól szólt.

Ismeretes, hogy térségünk országai osztoznak a különböző természeti és emberi eredetű veszélyekben, amelyek leküzdése gyakran csak közös erőfeszítéssel lehetséges. Az elmúlt hónapokban például szervezetünk biztosított segítséget a Zadar térségét sújtó árvizet követően, a Horvát Vöröskereszt segélyprogramján keresztül. A határon átnyúló humanitárius segítségnyújtás gyorsabb és hatékonyabb megvalósítása közös cél az érintett országok Vöröskereszt Nemzeti Társaságai számára, ennek érdekében a január 24-26. között tartott találkozón megvitatták a segítségnyújtást támogató informatikai rendszer fejlesztési irányait, valamint megkezdték egy felkészültséget fejlesztő projekt előkészítését.