Győr-Moson-Sopron megye

Győrben a Zrínyi utcai kórház területén került kialakításra egy menekülteket befogadó hely, ahol a megyei szervezetünk is aktívan segít, legyen szó adminisztratív teendőkről vagy orvosi ellátás szervezéséről.  A kétszáz fős befogadóhelyen fegyelmezett, komoly és összehangolt segítő munka zajlik, amelyből az önkormányzat és más karitatív szervezetek is kiveszik a részüket.

Győr-Moson-Sopron megyei szervezetünk minden ügyes-bajos és fontos intéznivalóban igyekszik segíteni, hogy a befogadópont ideiglenes lakói megfelelő ellátásban részesüljenek. Kialakítottak egy orvosi szobát, ahol szakszerű ellátást biztosítanak enyhébb tünetek és panaszok kezelésénél, mint például a fejfájás, köhögés, vagy vérnyomásproblémák okozta nehézségek, bármilyen sürgős ügy esetén pedig értesítik a kórházat. Az első kisbaba is megérkezett már, az ő ellátását is szigorúan felügyelték, és hamarosan érkezni fog egy új kisbaba is a befogadópontra.

A kötelező oltások pótlására is kiemelt figyelmet fordítanak, csakúgy, mint az oktatás szervezésére. Győr-Moson-Sopron megyében működik ugyanis a Biztos Kezdet Gyerekház, amelynek oktatói nagy örömmel foglalkoznak az Ukrajnából érkezett gyermekekkel is.

„Az a feladatunk, hogy biztonságot nyújtsunk – nyilatkozta Kun Szilvia, megyei igazgató a Kisalföld hírportál riportjában. – Az a legfontosabb, amit ők szeretnének. Lesznek, akik maradnak. Legalább addig, ameddig a háború tart. De a legtöbben hazatérnének, amint lehet.

A Kisalföld végigkövette a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének egy napját. Forrás: Kisalföld // Huszár Gábor

Csongrád-Csanád megye

Márciusban Szegeden nyílt Segítő pont, ahol Csongrád megyei szerveztünk munkatársai fogadják és segítik az Ukrajnából érkezőket. Itt is segítséget nyújtanak az adminisztrációban, a menekültkérelmek beadásában, és minden egyéb olyan kérdéses ügyben, amiben csak tudnak. Emellett szállást, élelmet és orvosi ellátást is kapnak a Segítő pont lakói. Mivel Ukrajnából többségében gyermekek és nők érkeztek, így különleges figyelmet kell fordítani a legkisebbek és a várandós nők megfelelő ellátására. Szegeden természetesen ebben is segítenek, nemrég a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold delegációja is látogatás tett a Segítő ponton, ahol mindent megfelelőnek és kielégítőnek találtak.

Videó az ellátásról:

Sára és családja Ukrajnából érkeztek, az alábbi videóban mesélik el történetüket:

Fejér megye

Megyei szervezetünk Székesfehérváron és Dunaújvárosban is működtet befogadópontokat, nemrég pedig adományként vehettek át mosógépeket, amelyek segítségével még gördülékenyebb a munka. A megyében is több várandós kismama ellátására kell figyelni, amelyhez jelentős segítséget biztosítanak azok a baba-mama csomagok, amelyeket szintén adományként juttattak el a szervezethez. A székesfehérvári  befogadóponton védőnővel, és a családsegítő szolgálat munkatársaival is egyeztetnek a gyermekek állapotáról és ellátásukról. Ennek megfelelően babaápolási felszereléseket adnak át az édesanyáknak és bébiételt, tápszert is biztosítanak a gyermekek részére.

Baranya megye

Baranya megyei szervezetünk is befogadópontot működtet, szintén több helyi, segítő szervezet közreműködésével. Munkatársaink és önkénteseink lelkesen húzzák az ágyneműket és készülnek fel újabb és újabb ideiglenes szállások előkészítésére, hogy minél otthonosabban érezhessék magukat az érkezők. Pécsen családi napot szerveztek a megyében elszállásolt menekülőknek, amin a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete is részt vett, elsősegély-bemutatóval és játszósarokkal készültek a gyermekeknek.

Somogy megye

A Balaton déli partjának mentén is kerültek elszállásolásra menekülők, az ő segítésük is fegyelmezett, összehangolt munka mellett zajlik, amelyben több karitatív szervezet helyi képviselője is részt vesz. Minden segítő kézre szükség van, fiatal és idősebb önkénteseink szorgosan kenik a szendvicseket, hogy mindenkinek jusson a finom falatokból.

Kaposváron a Családsegítő családgondozói is beszélgetnek a menekültekkel, illetve szociális gondozók a betegek ellátásában nyújtanak segítséget. Védőnők is folyamatosan jelen vannak, beutalókat intéznek, a betegek gyógyszerekkel való ellátását biztosítják.

Pest megye

Budapest környékén is számos helyszínen kaptak ideiglenes szálláshelyet a háború elől menekülők, megyei szervezetünk pedig feszített tempóban dolgozik, hogy minden helyszínre időben eljussanak az adományok és a felmerülő igényeknek a lehető leghamarabb eleget tudjanak tenni.  Amellett, hogy szinte folyamatosan úton vannak a megyei munkatársak és önkéntesek, arra is marad idejük, hogy kreatív foglalkozásokat tartsanak a gyerekeknek, vagy olyan apróságokra is figyelnek, hogy személyesen kézbesítsék egy adományozó kedves üzenetét a menekülőknek.

Az egyik diósdi iskolából érkező csomagban ugyanis egy meglepetés boríték bújt meg, amelyet az adományokkal együtt juttatott célba a Pest Megyei Vöröskereszt.

Zala megye

Zala megyében közel 300 menekülőnek segített megyei szervezetünk, emellett nagyértékű adományt is vehettek át a zalaegerszegi színház gyűjtésének köszönhetően. A megyei szervezet a háború kitörése után segített átjutni az országon egy kijevi óvóhelyről menekített családnak, akiket végül az olasz vöröskereszt kísért el rokonaikhoz.

Adományok gyűjtése – hatékony segítség mindenhol

Heves megyében szintén sok helyen van szükség a Magyar Vöröskereszt segítő tevékenységére, van olyan szálláshely, amelyre megyei szervezetünk szállított hűtőt, mosógépet, vagy éppen focikaput a gyermekeknek. Nógrád megyében is sokrétű segítségnyújtásra van szükség, nemrég azonban célba értek a szervezet által gyűjtött ruhaadományok, amelynek sok család tagja örülhetett. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében édességgel és játékokkal kedveskedtek a miskolci Károly Hotelben elszállásolt menekülőknek. Bár nem minden megyei szervezet működtet befogadópontot, a menekültellátásban minden szervezet részt vesz. Komárom-Esztergom megyében az étkeztetésért felelős a megyei szervezet, míg Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyében adománygyűjtéssel és szállítással segítik az elhelyezett ukrán menekülteket.