https://voroskereszt.hu/hirek/egyuttmukodesi-megallapodast-irt-ala-a-magyar-voroskereszt-es-az-olasz-voroskereszt/

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Vöröskereszt és az Olasz Vöröskereszt


A kétoldalú keretmegállapodás megkötésére a húsvétot megelőző héten Cannes-ban került sor.

Együttműködési keretmegállapodást írt alá 2019. április 15-én Cannes-ban Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke és a Vöröskereszt és Vörösfélhold társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC.) elnöki tisztjét is betöltő Dr. Francesco Rocca [1], az Olasz Vöröskereszt elnöke.

A dokumentum aláírása a két szervezet közötti, januártól tartó felső vezetői szintű és munkatársi tárgyalások eredménye. A megállapodás az Olasz Vöröskereszt által a Magyar Vöröskereszt migrációs tevékenységeinek finanszírozására nyújtott támogatáson kívül a bilaterális együttműködés általános feltételeit, valamint a magyar megyei,és az olasz regionális vöröskeresztes szervezetek kapcsolatainak kialakítását is lefedi az elkövetkezendő két évben.

Cannes-ban, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége, (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies – IFRC, [2]) elődje megalakulásának 100. évfordulója alkalmából szervezett világkonferenciát a Francia Vöröskereszt [3] „Egészségügy és éghajlatváltozás” címmel, megemlékezésül az alapítást megelőző, itt tartott első egészségügyi konferenciáról.

A konferencián a világ minden tájáról érkező nemzetközi szakértők tartottak előadásokat és a fiatal generáció képviselőivel együtt intéztek cselekvési felhívást a döntéshozókhoz az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásainak kezelése, a globális felmelegedés megfékezése és a jelenség már tapasztalható negatív egészségügyi következményeinek megelőzése érdekében.

A mintegy 400 résztvevővel lebonyolított konferencia alkalmat adott az elnöki szintű tárgyalások folytatására és a keretmegállapodás közös aláírására is.