https://voroskereszt.hu/hirek/egyutt-emlekezunk-az-eltuntek-vilagnapjan/

Együtt emlékezünk az eltűntek világnapján


Elsősorban a háborús események, erőszak, fegyveres konfliktusok közben elhunyt vagy eltűnt személyek tiszteletére állítunk emléket, és kifejezzük együttérzésünket az eltűntek hozzátartozóival az augusztus 30-i világnapon. 

Szomorú világnap azokért, akik háborúban, erőszakos események, fegyveres konfliktusok miatt eltűntek; rájuk emlékezünk. Kifejezzük, hogy együttérzünk velük és szeretteikkel. Vigasztalnak és örömmel töltenek el azok a történetek, amikor a keresés, kutatás sikerrel zárult, megtalálták elveszett rokonukat a hozzátartozók. Hazánkban a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata foglalkozik ezekkel az esetekkel, de csak a külföldi kereséssel, a határokon belüli keresés a rendőrség hatáskörébe tartozik.
Ezer új kérelem évente
„A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata 1914 óta foglalkozik a háborúban, természeti katasztrófában eltűnt közeli családtagok keresésével. A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságán jelenleg két munkatárs végzi a Keresőszolgálat munkáját.”
– válaszolta érdeklődésünkre Domonkos Erzsébet keresőszolgálat-vezető.
„Évente körülbelül ezer új kérelmet kapunk, ezen kívül folyamatosan foglalkozunk a régebbi ügyekkel is. Elsősorban külföldön élő rokonok felkutatását vállaljuk, az erősségünk titka a Vöröskereszt világméretű keresőszolgálati hálózatában rejlik. Nem tartozik az illetékességi körünkbe az olyan eset, amikor valaki elmegy otthonról, ismeretlen helyre távozik, elkóborol, eltűnik, ez egyértelműen a rendőrség hatásköre. Az eltűntek világnapja elsősorban a háborús események közben elhunyt, vagy eltűnt személyek tiszteletére állít emléket, és kifejezi együttérzésünket az eltűntek hozzátartozóival.”
Keresés és üzenetközvetítés
A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata segíti a családtagok egymásra találását azokban az esetekben, amikor háborús események, fegyveres konfliktusokpolitikai üldöztetéstermészeti katasztrófák miatt szakadtak el egymástól a közeli hozzátartozók, s mint már írtuk, országhatárok választják el őket egymástól. A szolgálat másik vállalása, hogy háború alatt saját hálózata segítségével üzeneteket közvetít a sebesültek, hadifoglyok, menekültek és azok családtagjai között.
Nem az ő feladata azonban a jogi ügy vagy családi konfliktus miatti keresés, a családfakutatás, a rendőrségre tartozó eltűnési esetek, országon belüli keresések és az osztálytalálkozó-szervezés.
Kérelembeadás: segítünk helyi szinten
Ha olyan élethelyzetbe került, hogy közeli hozzátartozóját kell külföldön keresnie családegyesítés céljából, egy keresési kérelmet kell kitöltenie és leadnia. Ezt megteheti személyesen a települése közelében működő Vöröskereszt-irodában;  és területi szervezeteinél is. Honlapunk Keresőszolgálat rovatából letöltheti a kérelmet, (https://voroskereszt.hu/keresoszolgalat/keresesi-kerelem-benyujtasa/ [1]), majd kitöltve e-mailben elküldheti a keresoszolgalat@voroskereszt.hu [2] vagy a tracing@redcross.hu [3] címek valamelyikére. Külföldön élők postai úton kérelmezhetnek (Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálat, 1051 Budapest, Arany János utca 31.).
A II. világháborúban eltűnt szeretteik és külföldön, ismeretlen helyen élő rokon felkutatásában időről időre kérnek segítséget a kérelem benyújtásához a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezetének vagy Területi Szervezetének irodáiban az itt élő érintettek. Sajnos előfordult, hogy a közelmúltban eltűnt, külföldre került hozzátartozó miatt adtak be keresési dokumentumot. A Vöröskereszt munkatársai szívesen segítenek. Ha belföldi keresésről vagy egyedi esetekről van szó, tájékoztatják a családtagokat, milyen hivatalhoz fordulhatnak.
Országon belül vagy egyéni esetekben
A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata hasznos információkat, linkeket szerepeltet online felületén azoknak, akik olyan esetekkel keresik hozzátartozójukat, amelyek nem tartoznak hatáskörébe.
Magyarország területén élő hozzátartozó felkutatásában a kereső lakóhelye szerinti kormányhivatal segít, amennyiben meg tudja adni a keresett személyi adatait.

Ha hozzátartozója hirtelen, betegség, zaklatott állapot vagy egyéb krízis miatt eltűnik, a rendőrséghez célszerű fordulni.Bővebb információk: https://voroskereszt.hu/keresoszolgalat/akeresoszolgalatrol/ [4]

Forrás: