https://voroskereszt.hu/hirek/egy-like-kal-nem-mentesz-eletet-egy-veradassal-harmat-is/

Egy Like-kal nem mentesz életet. Egy véradással hármat is.


Ismét elindítja felsőoktatási véradóprogramját a Magyar Vöröskereszt, amellyel a véradásra szeretnénk ösztönözni az egyetemistákat. Csak úgy repkednek a lájkok a közösségi médiában a nemes ügyekre, kezdeményezésekre, azonban a lájkok önmagukban sok mindent nem változtatnak meg, ugyanis ezekkel nem lehet életet menteni, a véradással azonban igen, egyszerre hármat is – áll a kampányunk középpontjában.

Két év kihagyás után ismét meghirdettük a felsőoktatásban tanulóknak szóló véradókampányunkat. A korábban Országos Felsőoktatási Véradóverseny néven ismertté vált eseménysorozat idén Hallgatói Véradások néven indul újra.  Ezúttal azonban nem az intézmények versenyeznek egymással, hanem a diákok egyénileg és csapatban is bizonyítani tudják tettrekészségüket. A közügynek is számító véradásra pedig szükség van, ugyanis naponta körülbelül 1 800 önkéntes véradó kell a biztonságos ellátáshoz.

Az október 10-én indult kampány célja, hogy megszólítsa a hallgatókat és minél többeket megnyerjen közülük ennek a fontos önkéntes tevékenységnek. Manapság sokan kiállnak a közösségi médiában egy-egy ügy mellett, legyen szó a környezetvédelemről vagy a klímaváltozásról, ez azonban nem közvetlen, aktív segítség. Ezzel nem lehet életet menteni, a véradással viszont igen. A Magyar Vöröskeresztnél azt szeretnénk elérni, hogy az egészségtudatos hallgatók megismerjék a véradás fontos szerepét. Szervezetünk számít erre a korosztályra, hiszen a fiatalok ekkor találkoznak először a véradás lehetőségével. A Magyar Vöröskereszt célja, hogy a hallgatók rendszeres véradóvá váljanak és egészségesen éljenek. A véradás első élményét pedig igyekszünk minél pozitívabb élménnyé emelni.

Az idei „Hallgatói Véradások” elnevezésű versenyhez egy nyereményjáték is társul, hogy még vonzóbb legyen a fiatalok számára az önkéntes tevékenység. A hallgatók egyénileg és csapatokban is versenyezhetnek. Az erre a célra létrehozott kampányoldalon [1]  a véradásokon kapott nyereményszelvénnyel történik a regisztráció. A kiemelt egyetemi véradásokon azonnali ajándékot kapnak a résztvevők egy túlélőcsomag formájában, de mindenki, aki regisztrál a honlapon, 1 hónap HBO GO [2] előfizetéshez is hozzájut, illetve kedvezményesen vásárolhatja meg az EFOTT [3] hetijegyeket. Lesznek továbbá havi nyeremények és mindkét szemeszter végén kisorsolunk 10 db egy évre szóló HBO GO előfizetést, 25 db POKET zsebkönyvet [4], 1 SZIGET [5] bérletet és 3 db SZIGET napijegyet. A kampányra létrehozott weboldalon az egyéni véradók meg tudják hívni társaikat, így csapatot alkotva gyűjthetnek pontokat véradásaikkal. A csapatok közül pedig az lesz a nyertes, amelynek tagjai a legaktívabbak, a legtöbbször adnak vért. Ők majd a játék végén EFOTT napijegyekkel gazdagodnak.

A véradások pontos helyszínei és időpontjai az alábbi linken [6], illetve a www.veradas.hu [7] oldalon elérhetőek.

A kampány ideje alatt bármelyik véradáson lehetőségük van az aktív diákigazolvánnyal rendelkezőknek vért adni és csatlakozni a versenyhez, de a nagyobb hazai egyetemeken a helyi Hallgatói Önkormányzatokkal közös, nagyszabású hallgatói véradások is megvalósulnak. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 13 éve segíti a Magyar Vöröskereszt által meghirdetett programokat. A vállalat a kezdetektől, több mint egy évtizede a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ [8]) támogatója, így segítve közel 40 ezer ember ellátását a nyári főszezonban. A 2019. október 10. és 2020. május 15. között tartó véradókampány sem valósulhat meg fő támogatók nélkül, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt [9]. és a Diákhitel Központ Zrt. [10] is ilyen minőségben járul hozzá a program sikeréhez, további életek megmentéséhez.

http://gdehu.hit.gemius.pl/hitredir/id=.Fg7WPyqnBGvWjhYd2paTOV1.j0FN__EcSRKrjpMt5r.t7/fastid=gefhaorcisdorclrefcplfmfadhz/stparam=mkftbvdjvi/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://voroskereszt.hu/hallgatoiveradasok