Hogyan adományozzunk ruhát?  

Fontos, hogy az adományozásra szánt ruhának is legyen használati értéke (pl. báli ruha vagy akár nercbunda nem mindenki számára bír használati értékkel). Tehát adományozásnál figyelembe kell venni, hogy mi lehet hasznos az általunk választott célcsoport számára. Nem szabad elfejtenünk, hogy az adomány fogadásnak költségei is vannak: a rakodásnál, szortírozásnál, a raktározásnál, a szállítmányozásánál adminisztrációs költségek, az önkéntesek foglalkoztatásánál, illetve az üzemanyag kifizetésénél is merülnek fel extra költségek, ezért is fontos, hogy ezek az erőforrások ne menjenek kárba azáltal, hogy adományozásra nem alkalmas ruhákkal foglalkoznak kollégáink és önkénteseink. 

A rászorulók szempontjából a használhatóság mellett érdemes arra is figyelni, hogy ha nagyobb mennyiségű ruhát adományozunk, akkor lehetőleg életkor és nemek szerint válogatva juttassuk el adományunkat az általunk kiválasztott segítő szervezethez vagy közösséghez, mert így gyorsabban ér célba a segítségünk. Katasztrófa-helyzetben nagy segítség, ha egy-egy öltözet ruhát adományozunk, tehát úgy, hogy méretben egyező ing/blúz ill. ahhoz nemben, méretben, szezonalitásban illeszkedő nadrág társul egy csomagban. A csomag pedig címkével ellátott, pl. felnőtt férfi ruha L-es méret. 

Mivel a karitatív szervezeteknek nincs módjuk egy ruha felfeslésének, cipzár meghibásodásának javíttatására, tisztíttatásra sem, csak foltmentes, hibátlan ruhákat és cipőket adományozzunk! 

Csökkenteni tudja a szervezet ráfordításait az is, ha az adományozott ruha éppen az aktuális évszakban vagy az eggyel későbbiben viselhető, így nem kell hónapokon keresztül tárolni ezeket a felajánlásokat. Ha pillanatnyilag éppen csak egy-egy darab ruhát szeretnénk adományozni, akkor érdemes várni, amíg egy nagyobb mennyiség összegyűlik, és ilyenkor felajánlani. 

Praktikus információk:  

 • Mielőtt eljuttatjuk adományunkat, érdemes megkérdezni, hogy azt aktuálisan tudja-e fogadni az általunk kiválasztott szervezet. Vannak országos ruhagyűjtési akcióink, de aktuális információkkal a befogadásról a Magyar Vöröskereszt megyei és területi szervezeteinél lehet érdeklődni, az elérhetőségeket itt lehet elérni: https://voroskereszt.hu/rolunk/elerhetosegeink/
 • Ha az adományozandó ruha nem fér bele a tiszta, hibátlan kategóriába, országszerte találhatóak ruhakonténerek, ahonnan nem az elsődleges funkciójukban lesz hasznosítva a gyűjtött textil, így nem számít, ha esetleg foltos vagy szakadt. Ebben partnerünk a TexTrade Kft. Sok nagyobb vállalat is rendelkezik újrahasznosítással foglalkozó programmal (pl.: H&M) ezeket a lehetőséget is érdemes megvizsgálni, hiszen még kedvezményekben is részesülhetünk vásárlóként.  
 • Még egyszerűbb megoldásnak bizonyul, és szintén környezettudatos cselekvés, ha a viselésre már nem alkalmas textilt géprongynak adjuk le a lakóhelyünkhöz közeli üzemekben, műhelyekben, esetleg állatmenhelyeket keresünk meg a felajánlással.  

Alternatív segítés: Az adományboltokban leadott ruhák értékesítését követően az adomány értéke visszafordítódik a karitatív tevékenységbe. 

Adományozni jó, hiszen jót cselekszünk, miközben új életet adhatunk azoknak a tárgyaknak, amelyektől mi már megválnánk, de másoknak még hasznosak lehetnek. Fontos azonban ilyenkor is megfelelően végiggondolni a felajánlást, hogy az adomány valóban segíteni tudja azokat, akiknek szükségük van rá és ne jelentsen felesleges terhet a karitatív szervezetekre.  

Hogyan adományozzunk bútorokat és egyéb tárgyakat?  

Az első számú szabály, amelyet figyelembe kell venni, hogy a tárgyi adományozás nem azt jelenti, hogy eljött az ideje a lomtalanításnak és ki kell szórni mindent, amire már nincs szükségünk. Az adományozás csak akkor lesz valóban adományozás, ha ezzel nem csak saját érdekeinket szeretnénk szolgálni, ezért csak olyan tárgyakat ajánljunk fel, amelyek még használhatóak, nem hiányosak és nem szorulnak javításra. Fontos felmérni, hogy a nagyméretű bútorok/háztartási gépek és egyéb tárgyak esetén olykor a szállítás és a raktározás is extra költségeket jelent a segítő szervezetek számára, így érdemes egyeztetni a felajánlásról, hogy azt helyi szinten hogyan tudják eljuttatni munkatársaink és önkénteseink azoknak, akiknek szükségük lehet rá. Sőt, amennyiben lehetőségünk van rá, nagyban segíti a munkát, ha a felajánló segítséget tud nyújtani az adomány elszállításában.  

A Magyar Vöröskereszt megyei és területi szervezeteinél mindig lehet érdeklődni, hogy éppen be tudják-e fogadni a felajánlott bútort vagy háztartási gépet, az elérhetőségek ezen a linken érhetőek el. Cégek és vállalkozások tárgyi adományozásával kapcsolatban pedig ezen az oldalon található bővebb információ.  

Amennyiben a felajánlani kívánt tárgyat a segítő szervezetek nem tudják fogadni, alternatív megoldások is rendelkezésre állnak, hogy a lehető legjobb helyre kerüljön az adomány. Érdemes informálódni a közösségi médiában található csoportokban, ahol sok önszerveződő közösség segít megoldást találni ilyen helyzetekben. A fővárosban elérhető Szemléletformáló és Újrahasználati Központok (SZÚK) pedig szintén egy lehetőséget jelentenek arra, hogy a megunt, de még jó állapotban lévő tárgyainkat környezetkímélő módon adhassuk le.  

A kreatívabb megoldások kedvelőinek pedig lehetőségük van átalakítani azokat a tárgyakat, amelyeknek jelenlegi formájukban már nem veszik hasznát. Az upcycling fogalmával már hazánkban is egyre többen ismerkednek meg, a folyamat lényege, hogy a már megunt használati tárgyakból újat készítünk. Ehhez adhatnak inspirációs ötletet például a Pinterest oldalain található megoldások, azonban ne felejtsük el, hogy ez több időt is igénybe vehet.  

Ha olyan tárgyaktól szeretnénk megszabadulni, amelyek hibásak, hiányosak és nem szeretnénk várni a lomtalanításig, akkor érdemes a közeli hulladéklerakó helyeket felkeresni. Érdemes mindig észben tartani, hogy aminek állapota miatt már mi sem örülünk, az valószínűleg másnak sem okozna örömet. 

A Magyar Vöröskereszt gyakran tart élelmiszergyűjtéseket az ország egész területén, hiszen kiterjedt szociális segítő hálózatunk révén, a legtávolabbi pontokon is hatékonyan tudunk segítséget nyújtani a hozzánk forduló nélkülöző embereknek, családoknak, tekintet nélkül minden más körülményre. Adományozóként azonban fontos tudni, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek mindig segítséget jelentenek a nehéz helyzetben lévőknek, hogy tudatosabban tehessünk jót másokért.  

Hogyan adományozzunk tartós élelmiszert valamint tisztálkodási- és tisztítószereket?  

Alapszabály a tartós élelmiszerek adományozásánál, hogy csak nem lejárt szavatosságú, felbontatlan csomagolású terméket adjunk le, hiszen az adománycsomagok raktározásánál és összecsomagolásánál ezeket kell figyelembe venniük munkatársainknak és önkénteseinknek.  

Amely termékeken nincsen hatóságilag megjelölt szavatossági idő, azt a jogszabály értelmében nem fogadhatjuk el, így sajnos például házi lekvárt nem tudunk befogadni.  

Az alábbi listát azért állítottuk össze, hogy segítséget nyújtson bevásárlásnál:  

 • Gyümölcs és zöldség konzervek (pl. Szilva, meggy, borsó, kukorica, gomba stb.) 
 • Készétel konzervek (pl. Babgulyás, sólet, bolognai, székelykáposzta, borsos tokány stb.) 
 • Egyéb konzervek (pl. Különböző májkrémek, löncshús, halkonzervek, sűrített paradicsom stb.) 
 • Bébiétel, tápszer 
 • Étolaj  
 • Citromlé  
 • Rizs 
 • Tészta 
 • Liszt 
 • Cukor 
 • Tartós – UHT tej 
 • Hüvelyesek (pl. Szárazbab, lencse, sárgaborsó stb.) 
 • Zabpehely, reggeliző pehely, zabkása 
 • Instant kakaópor, instant kávé, gyümölcstea, méz 
 • Sós és édes kekszek 
 • Csokoládé és egyéb édességek – a karácsonyi időszakban kifejezetten a szaloncukor ajánlott 
 • A glutén- és laktózérzékenyek számára pedig igazán nagy segítséget jelentenek a “mentes” termékek 

Nem csak élelmiszeradománnyal, de tisztálkodási- és tisztítószer adománnyal is segítő kezet nyújthatsz a nélkülözőknek.  

Az alábbi adományok felajánlásával is kiveheted a részed a segítségnyújtásban:  

 • Mosószer, mosószóda, mosogatószer 
 • Wc-papír, zsebkendő 
 • Szappan, tusfürdő, sampon, dezodor 
 • Betétek – különböző méretben! 
 • Pelenka – különböző méretben!
 • Nedves törlőkendők, popsikendők 
 • Fogkefe, fogkrém 
 • Szódabikarbóna, citromsav, ecet 
 • Egyéb fertőtlenítőszerek 

Töltsd le bevásárló listánkat, hogy mindig kéznél legyen a tudás! 

Fontos tudni, hogy az adományok szállítása és raktározása is mind energiaforrást igényel, így, ha természetbeni adománnyal nem, de pénzbeli adománnyal segítheted, hogy még több embernek nyújthassunk segítséget. Együtt segítünk kampányunk támogatásával közvetlenül járulhatsz hozzá, hogy a segítségnyújtásban profi szakembereink és önkénteseink a helyzetnek legmegfelelőbb módon láthassák el a rászorulókat természetbeni adománnyal. A Magyar Vöröskereszt szabályzata értelmében közvetlen pénzbeni adományt nem nyújt, a beérkező pénzbeli segítségen mindig szigorú szabályoknak megfelelően beszerzi a szükséges árucikkeket, szolgáltatásokat. A beszerzés során ügyelünk az ár-érték arányra, a célszerűségre és a környezetvédelemre, és arra is, hogy az összegyűjtött adományok időben jussanak el mindazokhoz, akiknek azokra a legnagyobb szükségük van.  

Fontos: A karitatív szervezetek munkatársainak, önkénteseinek tilos és szankcionálandó az adományok saját célra történő hasznosítása.