Kerekasztal konferenciával hívta fel a figyelmet a legnagyobb hazai humanitárius szervezet a bántalmazott nők érdekérvényesítésének problémájára. A Nőnapon szervezett eseményen több civil szervezet és hatósági szereplő is részt vett.

A konferencia szerves része a 2016 januárja óta futó Abigél programnak, amelynek célja a jelenleg vagy korábban bántalmazó környezetben élő nők támogatása, testi és lelki felépülésének elősegítése személyre szabott segítségnyújtással, közösségi klubtevékenységek formájában. A program szervezői az áldozatok önbizalmát és érdekérvényesítő képességét szeretnék erősíteni felkészített önkéntesek segítségével.

Kiemelt fontossága van az aktív hatósági és civil segítők bevonásának a programba, hiszen az innovatív dán mintára épülő modell most először valósul meg hazánkban. A Nőnapra időzített konferencián az érdeklődők bepillantást nyerhettek a tevékenység alapjaiba, a programban szereplők pedig megoszthatták saját tapasztalataikat és a legjobb önkéntes gyakorlatokat. A projekt menedzsere előadásában arról is beszélt, hogy már most olyan sikereket tudhatnak maguk mögött, hogy a foglalkozások hatására az egyik áldozat kilépett a bántalmazó környezetéből. Végül pedig a program pszichológusa arról tartott beszámolót, hogy a segítőnek, mentornak jelentkező önkénteseket milyen lehetséges módon lehet felkészíteni arra, hogy hatékonyan tudjanak segíteni bántalmazott társaiknak. A szakmai rendezvény célja az volt, hogy a projekt bemutatásával hozzájáruljon a jelzőrendszer tagjainak még eredményesebb közös munkájához.

A széles társadalmi összefogás szorgalmazásáért a Magyar Vöröskereszt meghívta a kormányzatot és többi segélyszervezetet is, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nők Szövetsége, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség mellett a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, valamint a Máltai Szeretetszolgálat is jelen volt a rendezvényen, és természetesen az Abigél ház önkéntesei is.

A Magyar Vöröskereszt a társadalmi elköteleződést és az információáramlást is erősíteni kívánja e témában, ezért egy microsite-ot hoztak létre, ahol mind a bántalmazott nők, mind pedig a civil lakosság tájékozódhat a lehetőségekről, megismerkedhetnek az áldozatok és a túlélők történeteivel, továbbá a projekt szakmai tréninganyaga is itt érhető el, amely az önkéntesek felkészítésének alapját képezte.

A hazai Abigél program a Dán, Bolgár és Román Vöröskereszt együttműködésében valósul meg az Európai Unió Jogok, Egyenlőség és Polgárság programjának támogatásával.