A WHO kezdeményezésére 1988 óta minden év december 1-jén kerül megrendezésre az AIDS Elleni Világnap. Ezen a napon a világ számos országában az a cél, hogy felhívjuk a figyelmet a HIV fertőzésre és kifejezzük együttérzésünket az AIDS-ben elhunyt emberek iránt.  A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt két évtizede foglalkozik a fiatalok ismereteinek bővítésével és prevenciós tevékenységgel, beleértve a HIV/AIDS prevenciós és szexedukációs programokat.

Az ifjúsági szervezet idén egy AIDS elleni világnapi szakmai konferenciát szervezett „A HIV nem diszkriminál. És te?szlogennel, annak érdekében hogy szakmai partnerszervezetekkel és szakértőkkel közösen, a lakosság számára nyitott módon legyen lehetőség ismereteket megosztani a HIV/AIDS magyarországi helyzetével, előítéletekkel, stigmatizációval, prevenciós tevékenységekkel, illetve a fertőzés elleni küzdelem jövőbeli céljaival kapcsolatban. A konferencia elsődleges célja a tabuk és előítéletek lebontása, a minél nagyobb ismeret átadása a civil lakosság számára, és a diszkrimináció csökkentése többek között a betegséggel élők irányába.

A konferencia két kerekasztal beszélgetésből állt, ahol a különböző releváns szervezetek és szakértők a saját szemszögükből beszélgethettek a betegséggel kapcsolatos témákról.  Az első kerekasztal beszélgetés egészségügyi-szakmai és prevenciós témákat járt körül, az érintett szektorok neves képviselőinek részvételével.

A prevencióról készégszinten minél fiatalabb korban kell beszélni a gyerekeknek, akár már a felsőtagozatban és az egészségtudatosság felé érdemes terelni a témát, hogy merjünk erről beszélni a fiatalokkal. Az ehhez szükséges anyagokat minél elérhetőbbé kell tenni, főleg a rizikócsoport számára. Mivel a közoktatásban a szexedukáció sokszor azt éri el, hogy a fiatalokban szégyenérzet alakul ki azzal kapcsolatban, hogy a szexualitásról tegyenek fel kérdéseket, fokozott szerepe van a közösségi médián keresztül történő edukációnak. – mondta Szepesi Anikó (Drog-Stop Budapest Egyesület)

A HIV fertőzés hosszú, tünetmentes időszakában fontos a rendszeres szűrés, hiszen általában nehezen megfogható, általános panaszokkal jelentkeznek. A koronavírus-járvány hatására szűkültek a szűrések lehetőségei, és ez az azonosított fertőzések számában is jelentkezik, tavaly 201, idén 149 új fertőzöttet diagnosztizáltak. – tette hozzá Dr. Barcsay Erzsébet.

Magyarországon leginkább csak egészségügyi szempontból közelítünk a témához, ezért különösen fontos, hogy az üggyel foglalkozó, érintett civil szervezetekkel összehangolt munkával hidalják át az edukáció hiányát. Az információt pedig a közösségi média platformokon lehet a legjobban eljuttatni a fiatalokhoz. – fűzte hozzá Bagó Letícia és Huszár Emese a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületétől (Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége)

A második kerekasztal a HIV/AIDS-el kapcsolatos stigmákról, diszkriminációról és ezek hatásairól szólt, ahol is a civil szféra, illetve a HIV/AIDS érdekképviseleti szereplők képviselői vettek részt.  A beszélgetésen elhangzott, hogy téves azt gondolni, hogy a HIV/AIDS még mindig ugyanolyan halálos betegség, mint a 80-as években, de az sem helyes, ha elbagatellizálható problémaként tüntetjük fel.

A résztvevők kiemelték, hogy hiányoznak a prevenciós és szűrési programok, főleg a rizikócsoportoknál, és a helyzet alig javult az elmúlt 10 évben. A tavalyi évben a Háttér Társasághoz segítségért forduló nők már mind az AIDS stádiumában voltak, így rendkívül fontos tudatosítani a rendszeres szűréseket, és hangsúlyozni, hogy a vírus nem válogat, gazdatestet keres.

A stigmatizáció azonban a mai napig jelentős, a témához való hozzáállás és diszkrimináció az egészségügyi ellátásban is problémát jelent az érintetteknek. A stigmatizáció hatása miatt kevesen vállalják, hogy HIV-vel élnek, ez pedig a szűrésekre jelentkezőkre is kihat. A megbélyegzés rétegzett probléma, amelynek az LMBTQI emberek fokozottan vannak kitéve, sőt, még ezen a közösségen belül is halmozottan jelentkezhetnek előítéletek.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a stigmatizáció, a segítségkérés elmulasztása és a témában járatos szakértők hiánya egy ördögi kört képezhet, amelyből a HIV-vel élők számára nehéz a kitörés,  ezért is kiemelten fontos a mentális segítségnyújtás.

 

Kiemelt kép: pexels.com