A IX. Európai Regionális Konferencián összegyűlt 47 nemzeti társaság képviselői „cselekvési felhívással” fordultak a kormányok, országgyűlési képviselők, a vállalati szektor, a közösségek és a Vöröskereszt és Vörösfélhold felé is.

„A szokásos modellek kudarcba fulladtak társaságainknál: a válság által leginkább érintett embereket képessé kell tenni és el kell kötelezni ahhoz, hogy megtalálják a megoldást, és megerősítsék mind a családok, mind a közösségek rugalmas alkalmazkodóképességét. Nem minden beruházásnak van pénzügyi vonzata, az innovatív gondolkodás is az lehet, a hatóságokkal, társszervezetekkel, a vállalati szektorral és a bevont emberekkel folytatott fokozott együttműködés segítségével, – nyilatkozta Francesco Rocca, a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) alelnöke.

„Beruházások a sebezhető embereket szolgáló szociális jóléti rendszerek és egészségügyi szolgáltatások biztosításához is szükségesek. Hasonlóképpen beruházásokra van szükség az élelmiszer-gazdálkodás valamint az élelmiszer-hulladékot csökkentő mechanizmusok terén, és ebben minden partner aktív szerepet vállalhat „, tette hozzá Francesco Rocca.

Az IFRC tavaly októberben „Gondolkodjunk másképp” címmel publikálta a gazdasági válság humanitárius hatásairól szóló jelentését, amely azt dokumentálta, hogy Európában egyre több ember süllyed a szegénységi küszöb alá, a szakadék szegények és gazdagok között egyre nagyobb, és mind több „dolgozó szegény” kér segítséget a humanitárius szervezetektől a hónap végén.

A konferencia szlogenje így szólt: „Cselekedjünk másként!”, felismerve, hogy alkalmazkodásra és különböző megközelítésekre van szükség ahhoz, hogy képesek legyünk megfelelni az egyre növekvő hazai igényeknek.

„A cselekvési felhívás arra sürgeti a nemzeti társaságokat, hogy vizsgálják felül a hazai segélyfelhívásokat, amint azt a spanyol Vöröskereszt tette, első alkalommal 2012-ben. A változtatások tették lehetővé számukra, hogy a válság által érintett mintegy 5 millió embernek segítsenek, és új partnerségeket létesítsenek a közösségekkel és a vállalati támogatókkal”, nyilatkozta Rocca.

A cselekvési felhívás arra kéri a kormányokat és országgyűlési képviselőket, hogy ne minősítsék a migránsokat „illegálisnak”, hanem e helyett biztosítsák a konfliktusok és a bizonytalanság elől menekülő emberek számára az alapvető emberi jogokhoz, különösen a jogi védelemhez, az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz és a szociális szolgáltatásokhoz való akadálytalan hozzáférést. Hasonlóképpen felkérik a kormányokat, hogy világítsanak rá arra a pozitív társadalmi, gazdasági, kulturális és demográfiai hozzájárulásra, ami a migránsoktól származhat és ismerjék el, hogy a migránsok jelentős pénzügyi megerősítést jelentenek származási országuknak is – hozzájárulásuk messze meghaladja az évente rájuk költött fejlesztési segélyek értékét.

A felhívás teljes szövege itt található.