https://voroskereszt.hu/hirek/a-vilag-szamos-pontjan-kell-helytallni-krizishelyzetekben/

A világ számos pontján kell helytállni


A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold mozgalomhoz és a nemzetközi humanitárius joghoz kötődő évfordulók alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Vöröskereszt „A nemzetközi humanitárius jog aktuális kihívásai” címmel szervezett nemzetközi humanitárius jogi konferenciát.

Mikola István A nemzetközi humanitárius jog aktuális kihívásai címmel rendezett konferencián arról beszélt, hogy az ember felelős saját cselekedeteiért, és ha önmagáért felelős, akkor az embertársaiért is.

Utalt arra, hogy a szolidaritás és a segítés gondolata százötven éve fogalmazódott meg először, és 95 éve határozták el a nemzetközi vöröskereszt társaságok képviselői Párizsban, hogy egységes szabályokat kell megalkotni egy közös szervezet létrehozásához. Az államtitkár, kitérve a nyugat-afrikai országokat sújtó ebolajárványra, azt mondta, a világ rosszul kezelte és most is rosszul kezeli a járványt, amely számos más, társadalmi krízishelyzetet is teremtett. A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold mozgalom munkája jelzi, hogy a világ érzékeny ezen katasztrófák kezelésére, érzékeny az emberek sorsára – tette hozzá.

Jean-Francois Paroz, Svájc budapesti nagykövete köszöntőjében azt mondta, hogy most is fontos a humanitárius munka és azok az elvek, amelyek figyelembevételével dolgoznak világszerte a szervezetek önkéntesei. A két szervezet világszerte 30 millió önkéntessel tevékenykedik, szoros az együttműködésük a kormányokkal és az országokon belüli egyéb civil szervezetekkel. Mint mondta, ma a világ konfliktusai „totális háborúkra” emlékeztetnek, mert nem tesznek különbséget fegyveres és civil emberek között, így a civil lakosság is hatalmas károkat szenved. A nagykövet a humanitárius segítés jogi részét említve azt mondta, fontos, hogy az országok betartsák a humanitárius segítségre vonatkozó szabályokat. Nem új szabályok kellenek, hanem a meglévőket kell betartani – hangsúlyozta Jean-Francois Paroz.

Benno Kocher, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának osztályvezetője előadásában azt mondta, az 1,6 milliárd dolláros költségvetésüket jövőre 25 százalékkal szeretnék emelni, hiszen a világ számos pontján vannak krízishelyzetek, háborúk. Növelni kell a szervezetek költségvetését, ezért az országokat rá kell bírni, hogy fizessenek a humanitárius munkáért. Mint mondta, világszerte sok a probléma, igyekeznek mindenhol jelen lenni és segíteni, de ez néha nehézségbe ütközik. Gyakran kell azon gondolkodniuk, hogy a humanitárius segítséget hogyan hajtsák végre, és egyre komplexebb műveleti környezetben kell segíteni.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója arról beszélt, hogy a magyar szervezet 40 ezer önkéntesével szorosan együttműködik a magyar hatóságokkal. Alapvetően veszélyhelyzetekben, katasztrófákban nyújtanak segítséget, szerepet vállalnak a segélyezés és a szociális ellátás területén is, és keresőszolgálatuk révén közreműködnek a valamilyen krízis folytán elszakított családtagok felkutatásában is.

A hír3D felvétele az eseményről: http://hir3d.hu/video/692/konferenciaval-unnepelt-a-nemzetkozi-voroskereszt/ [1]

Forrás: MTI