A Magyar Vöröskereszt munkatársának tevékenysége a nemzetközi szakmai színtéren is kivételes

Dr. Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője azon kevés szakértők közé tartozik, akik jogosultak az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusában részt vevő új csapatok, modulok és kapacitások minősítési eljárásában való részvételére.

Szeptemberben Törökországban rendezték meg az EU által támogatott MODEX (Module Exercise) katasztrófavédelmi gyakorlatot, ahol lehetőség nyílt egy új veszélyhelyzeti modul minősítésére is.

A Magyar Vöröskereszt szakértője a szlovák-német Euracare modul minősítési folyamatára kapott felkérést, amely kapacitás célja elsősorban a sérült, beteg, illetve rászoruló emberek légi úton történő kimenekítése a krízis- vagy katasztrófa sújtotta övezetekből.

Az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának rendszerében különböző fókuszú válaszadási kapacitások, illetve modulok vannak, amelyek szükség és felkérés esetén segítséget tudnak nyújtani mind az Európai Unión belül, mind pedig azon kívül. A modulok és kapacitások között vannak, amelyek árvízi vagy földrengés utáni mentésre hivatottak, mások földi- vagy légi tűzoltási feladatokra, megint más modulok és kapacitások pedig egészségügyi ellátásra, illetve egészségügyi kimenekítésre jöttek létre.

Azok a csapatok, amelyeket a tagállamok felajánlanak az EU katasztrófa-válaszadási rendszerébe, mindenekelőtt egy minősítési eljáráson mennek keresztül. A minősítési eljárás egy tájékozódó látogatásból, egy törzsvezetési- és egy terepgyakorlatból áll, amelyek során a szakértők tanulmányozzák a csapatok eljárásrendjeit, dokumentációját, vezetési törzsét és a teljes kapacitás reagálóképességét, annak minden műszaki és humánerőforrás vonzatával együtt.

A minősítés során a légi kimenekítésre kiképzett csapat jól vizsgázott, olyannyira, hogy az elmúlt két hétben már valós helyzetben végezték feladatukat: Izraelből mentették ki a bajbajutott EU-állampolgárokat.

Fotó: Dr. Sáfár Brigitta