https://voroskereszt.hu/hirek/a-magyar-voroskereszt-autista-gyermekeket-segito-csoportja-kekre-varazsolna-a-kozossegi-mediat/

A Magyar Vöröskereszt Autista Gyermekeket segítő csoportja kékre varázsolná a közösségi médiát


A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei szervezetéhez tartozó csoport az autizmus spektrumon élő gyermekek, fiatalok életminőségének javításán dolgozik. A szervezet vezetőjével, Hegedűs Erzsébettel készített rövid interjúnkból kiderül, milyen tevékenységeik voltak eddig, és hogyan indultak.

Milyen tevékenységeket, programokat végez a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének Autista Gyermekeket segítő csoportja? 

A fő tevékenységeink Az autizmus világnapja körüli feladatokból tevődnek össze. Korábban már januárt február környékén elindult a szervezés, közös sétákat, KÉK kötéseket, bábszínházi előadásokat, koncerteket szerveztünk a világnap alkalmából. Kiemelten fontos számunkra a kortársak érzékenyítése, ezért nagy hangsúlyt fektetünk középiskolások segítő képzésére, akiknek fontos szerepük van az integrált oktatásban. Igyekszünk lelkesíteni fiatal, tehetséges gyógypedagógusokat is, akikre egyre nagyobb szükség van.  

Részt vettünk már a Győrköcfesztiválon [1], és működtünk már együtt a Vaskakas Bábszínházzal [2], valamint a Nemadomfel Alapítvánnyal [3] is. Dédelgetett álmunk egy közösségi tér létrehozása. 

Erzsébet és kisfia

Mikor alakult a szervezet? 

2016-ban Árnics Katalin és Kun Szilvia együttműködése nyomán alakult a szervezet. Árnics Katalin kiváló fejlesztő- és gyógypedagógus volt, másfél éve hunyt el. 2015-ben is szervezett már tematikus sétákat Győrben, a szervezetben pedig nevéhez kötődik több korosztály érzékenyítése is.  

Árnics Katalin és a híres KÉK kötés

Készülnek valami eseménnyel Az autisták világnapja alkalmából?  

Idén arra kérünk mindenkit, aki teheti, hogy varázsoljuk kékre a közösségi médiát, és aki csak tud, osszon meg egy képet az oldalunkon. Bármilyen emlékezetes fotót, ami elmúlt évek Autizmus világnapján készült, vagy csak vegyetek fel kéket és készítsetek fotót magatokról, családotokról.  

Vegyetek részt az online eseményen, írjátok le gondolataitokat és osszátok meg velünk! 

Az esemény elérhető itt. [4]

Hányan vannak a szervezetben?

Állandó jelleggel 10-en, 11-en vannak a szervezetben, van, aki plakátokkal, programokkal és kapcsolattartással foglalkozik, de a programokon résztvevők főleg érintettek, szimpatizánsok. Jó kapcsolatot ápolunk a győri Waldorf iskolával, ahol fiatal pedagógusok segítenek mozgósítani vagy éppen szervezni, ha arról van szó.  

A járvány hogyan befolyásolta a munkát és programokat?  

A tavalyi világnapra gőzerővel készültünk, mígnem az utolsó pillanatban világossá vált, hogy a programokat nem fogjuk tudni megtartani. Pedig már a plakát is készen volt. Így akkor közzétettünk egy listát [5], hasznos filmekről. 

Hogyan kap támogatást a szervezet?

A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei szervezetén keresztül kapunk támogatást, jelenleg az egyetlen csak autistákkal foglalkozó alapszervezet vagyunk.