A konferencia első blokkjában a Magyar Vöröskereszt 2016. október 7-9-e között, Pécsváradon megtartott, HERO EXERCISE 2016 elnevezésű, IV.
összevont katasztrófa-válaszadási gyakorlat értékelésén
keresztül elemeztük a jelenleg alkalmazott információ-technológiai gyakorlatot. A nagyszabású komplex katasztrófa-elhárítási felkészítésen közel kétszáz fő vett részt, többségében önkéntesek. A gyakorlaton részt vett az összes megyei és a fővárosi Vöröskereszt katasztrófavédelmi szervezete, továbbá partnerszervezetek és külföldi önkéntesek is csatlakoztak a rendezvényhez.

A második blokkban azon technológiák, eljárásmódok – gyors és tömeges jelentések és adatok fogadása és kezelése; térképészeti megoldások; drónok alkalmazása; beszédet írott szöveggé alakító, digitalizáló szoftver használata – kerültek bemutatásra. Az említett eljárások részben kísérleti jelleggel alkalmazásra kerültek a gyakorlat során, illetve néhány olyan megoldási lehetőséget is bemutatunk, amelyek a gyakorlat közben megfogalmazódott igényekre adhatnak javaslatot.

A harmadik blokkban olyan információ-technológiai eljárásokat mutatták be, amelyek még valós körülmények között nem kerültek alkalmazásra, jelenlegi fázisban inkább a figyelemfelkeltés és a lehetséges iránymutatás a cél. Bepillantást nyerhettünk a mobil kommunikáció, illetve néhány más technológiai és alkalmazói lehetőségekbe, amelyek a jövőben elősegíthetik a hatékonyabb munkavégzést a védelmi igazgatás területén, felszabadítva az értékes emberi erőforrásokat.

A konferencia után a megmérettetésen részt vevők szűkebb szakmai körében, a Magyar Vöröskereszt HERO EXCERCISE gyakorlatának értékelő ülését tartották meg. A megbeszélés célja a gyakorlat lebonyolításának értékelése, a tapasztalatok levonása és jövőbeni ajánlások kidolgozása volt.

A nap előadói és témáik:

  • Sáfár Brigitta, Magyar Vöröskereszt országos katasztrófavédelmi szakmai vezető: A Magyar Vöröskereszt H-HERO 2016 gyakorlatának bemutatása
  • Molnár András, Magyar Vöröskereszt projektmenedzser: Hogyan lesz a lelkes tömegből segítő kéz? – Innovációk alkalmazása a spontán önkéntesek menedzsmentjébe
  • Moldován András, Magor Egyesület: Pilóták, akik nem repülnek – Bevetésen a Drone Squad
  • Szarka Csaba ezredes, BFVB VT: Lásd, amit mondok, nézd, amin dolgozok! – Digitális gépírás és távoli képernyő megosztás
  • Németh J. András, GDI ESRI Magyarország: Térinformatika a védelmi igazgatásban
  • Egyed Gábor, Telenor Magyarország Zrt: Új információ-kommunikációs technológiák a katasztrófa-válaszadásban
  • Keleti Arthur, ITBN/Önkéntes Kibervédelmi Összefogás: Rosszfiúk a nagyvárosban avagy when hackers go to town