A Magyar Vöröskereszt megalapítása óta örömmel fogadja mindazon partnereket, támogatókat, adományozókat és önkénteseket, akik magukénak érzik a szervezet alapelveit. 1881-es megalapítása óta a legnagyobb magyar humanitárius szervezet számtalan jó és kölcsönösen hasznos partnerséget kötött változatos szereplőkkel, köztük Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházával. Az egyházi szervezet az ország valamennyi pontján, habozás nélkül segít abban, amiben éppen a legnagyobb szükség mutatkozik.

Magyarországon bőven akadnak humanitárius feladatok és kihívások, amelyeket a Magyar Vöröskeresztnek kell megoldania, hogy minél többeknek segíthessen. Ebben a munkában nincs egyedül, számos partner és támogató áldozza idejét, pénzét és szakértelmét a cél érdekében. Egyikük Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza, amely világszerte önállóan működő intézményekkel együttműködve valósítja meg a segítségnyújtást. Jellemzően úgy, hogy egyes támogatási projektekhez célzott hozzájárulást tesz, például eszközök, ételek beszerzésével, azok eljuttatásával az igénybevétel helyszínére.

A nagy múltú Magyar Vöröskereszt széles körű, jó rálátással rendelkezik a magyarországi valós szükségletekre. Az együttműködésünk által mi is hozzájutunk a hathatós segítségnyújtáshoz szükséges információkhoz. A Magyar Vöröskeresztben egy jól szervezett, korrekt partnert találtunk, akiken látjuk, hogy a támogatás mindig a megfelelő helyre és a megfelelő módon jut el. Ez a több éven keresztüli, számos együttműködésünk általános tapasztalata” – fogalmaz Klinger Gábor, az egyházi szervezet kommunikációs vezetője. – „A lelki egészség és jólét mellett nagyon fontos minden ember számára, hogy méltó körülmények között, egészségesen élhessen és fejlődhessen. Ennek támogatása az egyházunk törekvéseinek egy központi eleme.

Kazánjavítás, ételosztás, akadálymentesítés és önkéntesség

Az egyházi szervezet számos alkalommal bizonyította, hogy igény szerint, azonnal segít. 2023-ban a ceglédi hajléktalanszállón nyílászárókat és padlót, a csepeli hajléktalanszállón a kerítést és az ajtót cserélték le. Ezen fejlesztések nem csak az életkörülmények javítását, de a lakók és dolgozók biztonságérzetét is szolgálták.

A budapesti Diószeghy Sámuel utcában működő nappali melegedő kazánját, a csepeli családok átmeneti otthonában a bútorzat cseréjét támogatták. Szintén a fővárosban, a Madridi úton található hajléktalanszálló újonnan nyílt idősellátásra szánt részlegének akadálymentesítését végezték el.

Tolna vármegyében nyári tábori étkeztetést, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében tartós élelmiszertartalék-felhalmozást tettek lehetővé. Az országos igazgatóság #lánybólnővé programjának finanszírozáshoz is hozzájárultak.

Szociális szakmai szempontból teljesen megegyeznek az elveink és szándékaink” – emeli ki Waller-Fekete Judit, a Magyar Vöröskereszt szociális szakmai vezetője. – „Programjainkkal és kezdeményezéseinkkel az a célunk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, eszközöket biztosítsunk, amelyek a rászorulók boldogulását, önállósodását segítik elő. Ahogy a mondás is tartja: az éhezőnek hálót adj, ne halat, a közös tevékenységeinkkor erre törekszünk. Hálásak vagyunk a támogatások mellett rendszeresen végzett önkéntes tevékenységekért is. Jó és elhivatott partnereket ismerhettünk meg bennük, az együttműködésünk nem csak a rászorulók, hanem a vöröskeresztes dolgozók számára is sokat jelent.

Raktárunk a segítségnyújtás előtt. (Fotó: Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezete)

Raktárunk a segítségnyújtás után. (Fotó: Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezete)