A megmérettetésen 63 fő mérte össze tudását és bizonyította rátermettségét. A nyílt esemény helyszíne az Akvárium Klub volt, ahol a résztvevők az ország legnagyobb piros szalagját alkották meg, amely a betegség elleni harc jelképe.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt hagyományos programjának tekinthető a prevenciós oktatás és világnapi megemlékezés. Évente szervez kortárs-felkészítést a témakörben és országos szinten tart előadásokat a biztonságos szexuális magatartásról, megfelelő óvszerhasználatról, valamint ad át háttérismeretet a betegségről a megbélyegzés és diszkrimináció csökkentése érdekében. Ehhez kapcsolódik az idei év szlogenje is: „A HIV nem diszkriminál, és Te?”

A verseny során két körben kellett bizonyítani tudásukat a jelentkezőknek. Az online fordulóban 31 középiskolás és 6 felnőtt csapat küldte be megoldásait, melyből a középiskolások közül a megyei legjobb eredményt elért csapatok vetették össze ismereteiket. A külsős szemlélők részére pedig előadásokat, játékokat és panelbeszélgetéseket szervezett a Vöröskereszt szakemberekkel, valamint a HIV által érintett emberekkel.

A téma jelentőségét mutatja a nemzetközi és hazai statisztikák. 2015-ös adatok alapján 36,7 millió HIV fertőzött ember él a világon, melyből 1,8 millió gyermekkorú. Az év folyamán 2,1 millió új fertőzött embert regisztráltak, és 1,1 millió ember halt meg az AIDS-szel összefüggő betegségekben. A betegség kezdete óta közel 78 millió ember fertőződött meg, valamint 35 millió ember halt meg. Az ismerethiány miatt a vírussal élők közel 40%- nem tud róla, emiatt tovább fertőzheti társait is.

Hazánkban ezek a számok pozitív képet mutatnak: a fertőzöttek száma alig haladja meg a 3200 főt, a betegség első megjelenése óta 375 személy halt meg a járvány következtében. Az idei év első felében 121 embert regisztráltak, és 6 ember halt meg a tünet együttes miatt. Az alacsony számok oka között szerepel a látens betegek is.

A program szakmai megvalósításában a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete, a Civil AIDS Fórum és a Szent László Korház vesz részt. A program a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége táomgatásával valósult meg.