1864 augusztusában tizenhat állam küldöttei találkoztak Genfben egy diplomáciai konferencián. Tizenkét állam írta alá a szerződést, amelyben megfogalmazták elkötelezettségüket a sebesült katonák, az őket ellátó emberek, és az általuk használt berendezések megóvása és védelme érdekében.

A Genfi Egyezmény volt az első jelentős eszköze a modern nemzetközi humanitárius jog megalapozásának. Keletkezése óta több mint száz nemzetközi humanitárius jogi szerződést fogadtak el azzal a céllal, hogy korlátozzák a háborúk és fegyveres konfliktusok pusztító hatását és védjék az abban részt nem vevő érintetteket: sebesült katonákat, fogvatartottakat és a polgári lakosságot.

A Genfi Egyezmények középpontjában álló alapelvek és a nemzetközi humanitárius jog továbbra is fontos és időszerűbb ma, mint valaha volt. A fegyveres konfliktusok emberi életekben fizetett ára túl magas, és a nemzetközi humanitárius jog gyakori megsértése elfogadhatatlan mértékű szenvedést okoz.

150 évvel az eredeti Genfi ​​Egyezmény elfogadása után, a betegek, az egészségügyi személyzet és a humanitárius segélymunkások elleni erőszak továbbra is komoly problémát jelent. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint égbekiáltó tiszteletlenség az egészségügyi létesítmények és személyzetük, szállítóeszközeik semleges státuszának nagyon is gyakori megsértése, mint például az Szíriában, Gázában és Dél-Szudánban megtörténik.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom szervezetei: A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) és a Magyar Vöröskereszt a mai napon is arra hívják fel a feleket, hogy a fegyveres konfliktusokban kíméljék a polgári lakosságot és biztosítsanak nagyobb tiszteletet a nemzetközi humanitárius jognak.

Az emberek mindig is alkalmaztak erőszakot vitáik rendezésére. Mégis, minden kultúrában felvetődött annak az igénye, hogy korlátokat szabjanak az erőszaknak és megakadályozzák a háborúk barbarizmusát. Ezek a szabályok védelmezik a hadifoglyokat, sebesülteket és civileket és az őket segítő humanitárius szolgálatot teljesítőket, ezeket a szabályokat rögzíti a nemzetközi humanitárius jog. Még a háborúknak is vannak korlátai. A civilek megtámadása háborús bűncselekmény. Ma, amikor az eredeti Genfi ​​Egyezmény 150. évfordulóját ünnepeljük, felszólítjuk a konfliktusokban részt vevő összes felet, hogy emlékezzenek, mit is jelent embernek lenni és tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot.

Az ICRC ez alkalomból készített, nemzetközi humanitárius jogról szóló rövid ismertető videóját az ICRC honlapján az alábbi linken tekinthetik meg: http://www.icrc.org/eng/resources/documents/audiovisuals/video/2014/rules-of-war.htm