Adománygyűjtésbe kezd a Magyar Vöröskereszt a balkáni országok árvíz sújtotta lakosságának megsegítésére. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet már a múlt héten felajánlotta mentési kapacitásait az érintett balkáni országok Vöröskereszt nemzeti társaságainak. A Magyar Vöröskereszt hat árvízi mentőhajóval, speciális terepjáróval, búvártechnikával, mobil befogadó helyek kialakítására alkalmas sátrakkal és matracokkal, tábori felszerelésekkel, áramfejlesztőkkel, és más árvízi mentési, valamint ellátási eszközökkel áll készenlétben. Emellett egy 20 fős komplex árvízi segítségnyújtásra alkalmas egység várja a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) döntését.

A Magyar Vöröskereszt gyűjtést indított 1359-es adományvonalán és bankszámlaszámán. Mindenki, aki felhívja a 1359-et vagy elküldi rá az ’ADOMANY’ szót, 250 forinttal járul hozzá a balkáni térség Vöröskereszt nemzeti társaságainak árvízi katasztrófa-válaszadási munkájához. A Magyar Vöröskereszt ezen felül várja a cégek és magánszemélyek felajánlásait az alábbi számlaszámon is:

A Magyar Vöröskereszt a pénzadományokat az alábbi számlaszámára várja:

Belföldi átutalás esetén:

K&H Bank 10405004-00026548-00000009

(A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:”balkáni árvíz)

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén:

IBAN: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009

SWIFT kód: OKHBHUHB

(A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni: ”balkáni árvíz)

Az évszázad árvize sújtotta az elmúlt napokban Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát. Több tízezer embert kellett kitelepíteni, akiket befogadó helyeken kellett elszállásolni. Szerbiában becslések szerint 300 ezren vannak áramellátás és vezetékes víz nélkül. Bosznia-Hercegovinában a szám 50 ezer. Sokakat veszélyeztetnek az áradás után kialakuló rossz higiéniai körülmények. Bosznia észak-keleti országrészében található házak, utak, vasútvonalak közel egyharmada víz alá került. Rendkívüli állapotot nyilvánítottak 14 településen, Maglaj és Doboj városokban több száz embert a tetőkről kellett kimenekíteni az áradások elől. A mentést sok helyütt földcsuszamlások nehezítették, melynek során a korábbi fegyveres konfliktusokban eltemetett taposóaknák kerültek felszínre.

Szerbiában az árvíz által leginkább érintett terület a Belgrádtól délnyugatra fekvő Obrenovac, ahol még mintegy 10 ezer ember rekedt ott.

A Vöröskereszt nemzeti társaságok mindkét országban aktívan vesznek részt a mentési és katasztrófa-válaszadási munkában. Befogadó helyeket nyitnak az otthonaikat elhagyni kényszerülők számára. A Szerb Vöröskereszt és Bosznia-Hercegovinai Vöröskereszt speciálisan képzett csapatai folyamatosan részt vesznek az érintett lakosság mentésében, evakuálásában. A segítséget nyújtó Vöröskereszt nemzeti társaságok több mint 10 ezer kitelepített számára biztosítottak matracokat, takarót, ivóvizet, élelmiszer-és, higiéniai csomagokat, gumicsizmákat. Ez a szükséglet várhatóan emelkedni fog.

A katasztrófa-válaszadásban résztvevő vöröskeresztes munkatársak és önkéntesek munkáját nehezítik a rossz közlekedési körülmények, a legtöbb helyen csak hajókkal, terepjárókkal, vagy a vízben gázolva tudnak segítséget nyújtani.

Brcko az egyik legsúlyosabban érintett terület, itt a Vöröskereszt önkéntesei pakolják a homokzsákokat a Száva mentén, azért hogy megakadályozzák, hogy az árvíz elöntsön több tucat még mindig veszélyben lévő falut. Ezerhektárnyi mezőgazdasági terület megsemmisült, ami azt jelenti,  hogy számos család megélhetése odaveszett. Közben Horvátországban is árvizek pusztítanak.

A Szerb Vöröskereszt gyűjtést indított Facebook oldalán. Nagykövetségek, nemzetközi szervezetek és több európai kormány ajánlotta fel anyagi támogatását, mentőcsapatokat és szivattyúkat.  Az árvíz sújtotta országok Vöröskereszt szervezetei számára számos nemzeti társaság sietett segítséget nyújtani így például Montenegró, Horvátország, Macedónia, Dánia, Svájc és Ausztria a hétvégén gyűjtést indított honlapján és adományvonalán. A gyűjtéshez a Magyar Vöröskereszt is csatlakozott.