https://voroskereszt.hu/hirek/131-tonna-adomanyt-gyujtott-a-15-mikulasgyar/

131 tonna adományt gyűjtött a 15. MikulásGyár


Az ország legnagyobb adománygyűjtő akciója 23 nap folyamatos működés után befejeződött.  A 15. MikulásGyár, idén november 29. és december 21. között minden nap fogadta a rászorulóknak szánt csomagokat, melyek a rászorulók karácsonyát teszik szebbé.

A MikulásGyár [1] ünnepélyes záróeseményén Zsolnai Endre a MikulásGyár tulajdonos-főszervezője és Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója közösen zárták be a fő helyszín kapuit. Az ország legnagyobb szabású jótékonysági akciója ezzel azonban nem ért véget. A Magyar Vöröskereszt munkatársai a kezdetek óta koordinálják a beérkező csomagok szétosztását, amelyek most is a szervezetünk segítségével jutnak el a nélkülöző családokhoz.

Zsolnai Endre, a MikulásGyár tulajdonos-főszervezője átadja a gyár kulcsait Kardos Istvánnak, a Magyar Vöröskereszt főigazgatójának, aki egy éven át őrzi majd

A felajánlásokat három budapesti helyszínen, a Millenáris Park [2] mellett a Lurdy Házban [3] és a József Attila Színházban [4] gyűjtötték, de aki személyesen nem tudta átadni adományát, az országosan a Magyar Posta [5] segítségével juttathatta el azt térítésmentesen. Összesen több mint 131.900 kilogramm adomány halmozódott fel a gyár működésének négy hete alatt. Ezzel sikerült meghaladni a tavalyi év gyűjtésének eredményeit (129 tonna) is.

A felajánlások nagy része (41.989 kg) tartósélelmiszer és édesség volt, de szép számmal érkezett játékból és könyvből (34.491 kg), valamint ruhaneműből (27.853 kg) is. A beérkezett felajánlásokat 236 vöröskeresztes munkatárs és csaknem 1058 önkéntes dolgozta fel, akik nem kevesebb, mint 8841 órában teljesítettek szolgálatot. Az adományok kiosztása országosan már december közepe óta zajlik. Szervezetünk munkatársai a csomagok túlnyomó többségét karácsonyig eljuttatják a rászoruló családoknak, gyerekeknek, valamint idős embereknek.

Összesen 131.900 kilogramm adomány gyűlt össze

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több szervezet és cég is adott át nagyobb mértékű adományt a MikulásGyárnak. Az Alexandra kiadó könyvekkel, míg a Budapesti Rendőr-főkapitányság [6] fél tonnányi csokoládéval járult hozzá az akció sikeres működéséhez, a Magyar Honvédség [7] és a Honvédelmi Minisztérium [8] pedig közösen 140 katonával segítette egy héten keresztül a munkát. A jelentős programok mellett lágotatást tett többek között a belga nagykövet, a Kínai Vöröskereszt és a Német Vöröskereszt is.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei igyekeznek minden karácsonyi kérésnek eleget tenni, ám a nélkülözésben élő családok, gyermekek és idősek támogatása januárban is folytatódik. A MikulásGyár idei tevékenységének befejeződésével az egyéni kéréseket a területileg illetékes szervezetnél lehet leadni.

Elérhetőségek: https://voroskereszt.hu/rolunk/elerhetosegeink/ [9]

A fővárosi gyűjtés részletes eredményeiről a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének honlapján [10] lehet többet megtudni.

Fotók: Jóri András – Magyar Vöröskereszt