Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Keresőszolgálat   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt  

Üdvözöljük a Magyar Vöröskereszt honlapján!
Adószámunk:19002093-2-41


Indonézia 2009

Befejezte munkáját az Indonéz Szigetvilág nyugat-szumátrai részén dolgozó magyar humanitárius mentőcsapat

Normalizálódó helyzet, szakszerűen ellátott lakosság, és gyógyszer-segély a hátrahagyott öröksége az Indonéz Szigetvilág nyugat-szumátrai részén dolgozó magyar humanitárius mentőcsapatnak. A továbbiakban a helyi hatóság kezeli a katasztrófa sújtotta övezet lakosságát, noha továbbra is humanitárius segítségnyújtásra van szükség, gyógyszerekre, élelemre, sátrakra, ruházatra, és minden olyan eszközre, ami a mindennapi élethez elengedhetetlen.

Bővebben...
 

Földrengés Szumátrán: A Nemzetközi Vöröskereszt beszámolója

Patrick Fuller a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének munkatársa Pariaman körzet szabadtéri kórházához látogatott el, Indonézia azon részére, mely nagyon közel esik a múlt hét szerdán, rengeteg halálos áldozatot követelő földrengés epicentrumához. Az ő beszámolója következik:

Bővebben...
 

Marad a mentőcsapat Indonéziában - Sikeres mentés!

 
Indonéziában maradhat a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Vöröskereszt által közösen kiküldött humanitáriánus segédcsapat, annak ellenére, hogy korábban a kinti hatóságok felfüggesztették a kutató-mentőcsapatok tevékenységét. A Jackovics Péter polgári védelmi őrnagy irányítása alatt álló csapat így tovább folytathatja a munkát.
Bővebben...
 

Humanitárius napló: könnyek és segítőkészség Szamoában

2009. október 2. - Rosemarie North, IFRC, Szamoa

Szeptember 29-én egy 8,3-as erősségű földrengés, majd több kisebb szökőár sújtotta Szamoát, Tongát, és Amerikai Szamoát, melynek következtében több ezer ember szorul segítségre. A Szamoai Vöröskereszt és önkéntesei figyelmeztették az alacsonyabban fekvő területek lakosait, hogy hagyják el a térséget, és azóta is életet mentő menedéket és támogatást nyújtanak az embereknek. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége 325.000,- svájci frankot (312.207 USA dollár, 214.619 euro) utalt ki a Katasztrófa Segélyalapjából. Rosemarie North Szamoában tartózkodik, és beszámolójában megosztotta velünk, hogy mit élt át:
 
A földrengés alatt otthon tartózkodtam Új-Zélandon. Eltettem az útlevelemet, egy fotót a nagymamámról és a mobiltelefonomat. Tornacipőt húztam, betettem a kutyát a kocsiba, és elmenekültem otthonról.

Az előrejelzések szerint 11:15-kor egy kb. egy méter magas szökőár éri el annak a partszakasznak az alacsonyabban fekvő részét, ahol élek. A hatalmas földrengés következtében söpör végig a Csendes-óceáni Szamoa partjainál. 

Milyen lehet, amikor egy közelgő gyilkos hullámra a másodperc töredéke alatt kell az embereket figyelmeztetni? Vagy „csak” megragadnád a családodat és menekülnél?

Néhány óra múlva a hullámok lecsillapodtak. Hazamentem. Óriási megkönnyebbülés volt. Egész Új-Zéland katasztrófa sújtotta övezetté válhatott volna.

 
Rossz hírek Szamoából

Sajnos hamarosan elkezdtek szállingózni a rossz hírek Szamoából. A földrengés jó néhány épületet megingatott. Ami rosszabb, az egymást követő óriáshullámok a legnépesebb sziget, Upolu déli és dél-keleti partjainál hatalmas pusztítást végeztek.
A partvonal ragyogó zöld fűvel, aranyló homokkal és hibiszkusszal borított trópusi „kert” volt.
 
Amikor tegnap megérkeztem oda, úgy bűzlött minden, mint egy szeméttelepen. A parton rothadó növények, kicsavart, eldeformálódott vas és beton mindenütt. Az autók fákba  passzírozva állnak. Hat méter magasan, telefonkábeleken lógva ruhafoszlányokat, falevelek tömkelegét látom. Füst szivárog az eloltott tüzekből. Az emberek kőtörmelékeken járnak.
 
A kormány 110-re becsüli a halottak számát Szamoában. Sokan eltűntek. Sokan megsebesültek.Önkéntesek mozgósítása
 
Az emberek már a pusztítás közepette tevékenykedtek. Először a Szamoai Vöröskereszt önkénteseit küldték a helyszínre, akiket a templomok harangjai riasztottak még 7 óra előtt, amikor a földrengés elkezdődött. Rögtön arra bíztatták az embereket, hogy meneküljenek magasabban fekvő területekre.
 
Jelenleg a déli part mentén, de távol a parttól, ponyvák alatt, a növényzeten alszanak a túlélők. A vöröskeresztes önkéntesek nagy, családi sátrakat, takarókat, ételt és vizet hoznak nekik.
 
Az önkéntesek nagyon elkötelezettek. De a szenvedés túlságosan emberközeli. „Soha nem sírok” mondja Juno Laban (63), aki közel 50 éve önkéntes. „De tegnap négyszer is sírtam.”
Az oka: egy férfi Új-Zélandról repült ide, hogy megkeresse a feleségét és a lányát. Junonak kellett felkészítenie őt a lehetséges rossz hírekre. Végül sikerült a családot újraegyesítenie.

 

Könnyek és segítőkészség
 
Ma Juno csak egyszer sírt. Akkor, amikor két palackos gázkályhát próbált megvenni egy családnak, akik mindenüket elvesztették. A cég nem fogadott el pénzt a Vöröskereszttől. Sőt mi több, 10 gázpalackot és kályhát adományoztak. Juno és az eladó együtt sírtak.
 
A segítség sok felől érkezik. Úgy érezni, mintha a segítőkészség körbejárná az egész világot, mint egy meleg fuvallat, hogy aztán visszatérjen Szamoába.
 

A Magyar Vöröskereszt is részt vesz a szamoai cunami és indonéziai, nyugat-szumátrai földrengés károsultjainak mentésében

A Magyar Vöröskereszt is részt vesz a szamoai cunami és indonéziai, nyugat-szumátrai földrengés károsultjainak mentésében, ellátásában.

A kutató-mentő csapatot szombat reggel 6 órakor indította el Habsburg György a Magyar Vöröskereszt elnöke, Selymes Erik főigazgató és Dr. Tatár Attila tűzoltó altábornagy Országos Katasztrófavédelmi Főigazgató Jakartába.
Bővebben...
 


1. oldal / 2


A NIOK Alapítvány támogatásával

Információk

 

Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága
1051 Budapest
Arany János u. 31.

Telefonszám:
+36 1 374 1300

Adószám: 19002093-2-41

A Magyar Vöröskereszt adományvonala: 1359

Adományszámla:

Belföldi átutalás esetén
Adományszámla:
K&H Bank Nyrt.
10405004-00026542-00000005

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén
Számlavezető:  K&H Bank Zrt. (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)
IBAN: HU70 1040 5004 0002 6542 0000 0005
SWIFT: OKHBHUHB
Számlatulajdonos: Magyar Vöröskereszt (1051 Budapest, Arany János utca 31.)

Megyei Szervezeteink Elérhetőségei

Information in English - Hungarian Red Cross
Microsoft Office 365