Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Keresőszolgálat   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt  

Üdvözöljük a Magyar Vöröskereszt honlapján!
Adószámunk:19002093-2-41


Címlap Katasztrófa-készenlét Májusi árvíz 2010
Májusi árvíz 2010

Több tízezer árvízkárosult családnak segített a Magyar Vöröskereszt

Végéhez ért a Magyar Vöröskereszt tavaly májusban elkezdett árvízi segélyművelete. Az idén 130 éves humanitárius szervezet több ezer gyorssegélycsomagot, több tízezer tonna építőanyagot osztott ki a rászoruló árvízkárosult családoknak, de segítette a felújítási munkálatokat is, sőt ahol szükséges volt másik ingatlant, kazánokat, tűzifát vásárolt és feltöltötte az éléstárakat is. Az elmúlt húsz év legnagyobb hazai segélyműveletének összértéke eléri az egymilliárd forintot.

A Magyar Vöröskereszt árvízi segélyműveletére több mint 1 milliárd forint gyűlt össze, ebből 500 millió forint az OTP Bank tavaly májusi adománya. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet közel 10 ezer család részére osztott ki - alapvető élelmiszereket, tisztító-és tisztálkodási szereket tartalmazó - gyorssegélycsomagot összesen 80 millió forint értékben.

Bővebben...
 

A Magyar Vöröskereszt nem hagyja magára az árvízkárosultakat sem

A Magyar Vöröskereszt a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítése mellett folytatja humanitárius tevékenységét az árvíz sújtotta településeken is. Az árvízi segélyművelet oroszlánrészét az árvízkárosult családok házainak újjáépítésében való segítségnyújtás teszi ki. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében eddig 30 településen több mint 3 ezer árvízkárosult család kapott építőanyagot lakóingatlanának felújításához összesen 300 millió forintot meghaladó értékben, de az újjáépítést segítő program jövőre is folytatódik.

A Magyar Vöröskereszt árvízi segélyműveletére több mint 1 milliárd forint gyűlt össze, ebből 500 millió forint az OTP Bank májusi adománya. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet 50 borsodi településen, közel 8 ezer család részére 165 tonna gyorssegélycsomagot osztott ki május és augusztus között. A Magyar Vöröskereszt árvízi segélyműveletének fő eleme az árvízkárosult családok házainak újjáépítésében való segítségnyújtás. A szervezet július végével megkezdte a különböző építőanyagok szállítását.

Bővebben...
 

Villeroy & Boch Magyarország Kft. az árvízkárosultakat támogatta

Összesen 6,6 millió forint értékben támogatta Alföldi szaniter termékekkel az árvízkárosultakat a Villeroy & Boch Magyarország Kft. Az adományokat a Magyar Vöröskereszt mályi raktárából kerülnek kiosztásra.

Felsőzsolcán közel 130 lakás épül az árvízkárosultaknak a Magyar Vöröskereszt közreműködésével. A Villeroy & Boch 128 Alföldi márkájú komplett Solinar monoblokk WC-vel és 128 Bázis mosdóval járul hozzá a Felsőzsolcán épülő lakások fürdőszobáinak kialakításához.
A Villeroy & Boch Magyarország Kft. vezetősége nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra, ezért a hazai piac egyetlen szanitergyártó cége kötelességének érzi a bajba jutott emberek megsegítését.

 

Felsőzsolcán az árvízkárosultak fűtését is segíti a Vöröskereszt

Nem maradnak fűtés nélkül a májusi árvíz által leginkább sújtott Felsőzsolca károsultjai sem. A Magyar Vöröskereszt hétfőn kazánokkal segítette ki a bajbajutottakat.

A Magyar Vöröskereszt Felsőzsolcán 39 rászoruló árvízkárosult családnak mintegy 6 millió forint értékben adományozott vegyes tüzelésű, cirkó- és gázkazánokat a rászorultaknak. Ebből hét kazánt hétfőn adtak át. Elsősorban a nagycsaládosok és idősek kapták

A Vöröskereszttől közel 600 felsőzsolcai árvízkárosult család kap vagy kapott építőanyagot a felújításokhoz.

 

33 millió forintból segíti az árvízkárosultak éléstárának feltöltését a Magyar Vöröskereszt

SajókazaAz árvízkárosult családok éléstárnak feltöltésében is segít a Magyar Vöröskereszt. Sokak konyhakertjét öntötte el a víz, így tönkre ment a télre szánt zöldség, nekik segít a szervezet.  Borsodban 4 ezer család több mint 33 millió forint értékben számíthat támogatásra. Elsőként Sajókazán oszt szét 5,5 tonna zöldséget a Magyar Vöröskereszt.

Sajókazán záróüteméhez érkezett a Magyar Vöröskereszt árvízi segélyprogramja. 100 rászoruló árvízkárosult család kap több kiló burgonyából, sárgarépából, petrezselyemgyökérből és hagymából álló élelmiszercsomagot hétfőn.  Az 5,5 tonna zöldség értéke mintegy egymillió forint. Az éléstár feltöltő akció Encs és Kazincbarcika vonzáskörzetében, majd Komlóskán és Erdőhorvátiban folytatódik, ahol közel 4000 család számíthat hasonló segítségre. A Borsodban zajló célzott, szociális rászorultságon alapuló élelmiszerosztás összértéke meghaladja majd a 33 millió forintot.

A Magyar Vöröskereszt árvízi segélyprogramjának első ütemében több mint hatezer rászoruló árvízkárosultnak osztott gyorssegélyt és több mint  háromezer család számára vásárolt építőanyagot, ezzel segítve az újjáépítést.

 

Hajléktalanok dolgoznak árvízkárosultakért a Vöröskereszt és a Citibank támogatásával

A budapesti Vöröskereszt Szolgáltatóház tíz hajléktalan szállón élő munkatársa is segíti az árvíz sújtotta Edelényben a felújítási munkákat. Festéssel, mázolással, nyílászárók javításával járulnak hozzá a helyreállításhoz. A Citibank a munkákhoz öt millió forintot adományozott.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítése mellett folytatja humanitárius tevékenységét az árvíz sújtotta településeken. A szervezet Edelényben idén három, és jövőre még egy család házának felújítási munkálataival bízta meg a Szolgáltatóház hajléktalan munkatársait, akik előírás szerint napi nyolc órában végzik el a kiosztott munkát, de projekt sikeressége érdekében túlórát is vállalnak.

Bővebben...
 

Közel másfél millió forinttal segítette az árvízkárosultakat a Modine Hungária Kft.

A Modine Hungária Kft, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye meghatározó munkaadója fontosnak tartja a térségben élők megsegítését. A megyében kialakult súlyos árvízhelyzet hatására, az árvízkárosultak megsegítésére pénzbeli adománygyűjtést szerveztünk dolgozóink körében.

Ezzel egyidejűleg, további támogatások reményében intraneten (belső internetes rendszerünkön) keresztül különböző prezentációkkal tájékoztattuk anyacégünket a környező településeken kialakult árvízhelyzetről.

Bővebben...
 

2,5 millió forintot rallyztak össze

A XV. Borok Útja Rally versenyzői több mint 2,5 millió forintot gyűjtöttek össze, melyet a Magyar Vöröskereszt segítségével juttatnak el a borsodi árvízkárosultaknak.

A Magyar Borok Útja Rally versenyzői - a neves borvidékeken áthaladva - idén minden eddiginél több, összesen 110 bort kóstolhattak meg. A három napos rendezvény során idén is fontos szempont volt, hogy egy karitatív ügy számára pénzt gyűjtsenek. Ebben az évben az árvíz miatt bajbajutott családoknak próbáltak meg segíteni. A magánadományokból és a gálavacsorán megtartott borárverésen, valamint a tombola bevételéből összejött 2,5 millió forintot a borsodi árvízkárosult családoknak ajánlották fel, amely a Magyar Vöröskereszt segítségével jut el a rászorulókhoz.

 

Megbeszélés az katasztrófavédelem és a karitatív szervezetek között

A BM OKF vezetői, Dr. Bakondi György tű. vezérőrnagy, árvízvédelmi és újjáépítési miniszteri biztos és dr. Hoffmann Imre, tű. vezérőrnagy főigazgató-helyettes augusztus 19-én megbeszélést tartottak a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Katolikus Karitász, a Magyar Vöröskereszt, és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet képviselőivel. A találkozót követően sajtótájékoztatóra került sor.

A nagy májusi-júniusi áradások következtében károsult lakosság megsegítésének összehangolása érdekében az említett segélyszervezetek együttműködési megállapodást kötöttek a Belügyminisztériummal. A mostani találkozó során a katasztrófavédelem és a karitatív szervezetek vezetői áttekintették az együttműködési megállapodásokban foglaltak gyakorlati megvalósítását és a további közös teendőket.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke elmondta, hogy az árvízkárosultak megsegítése céljából a Vöröskereszt közel egy milliárd forintot gyűjtött össze. A humanitárius szervezet 12 megyében, de elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyújt támogatást a rászorulóknak. Edelényben egy átmeneti otthont újítanak fel, ahol hat család kap lakhatási lehetőséget. Ugyancsak itt 150 családi házat újítanak fel a Vöröskereszt anyagi támogatásával.

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti szakmai vezetője azzal egészítette ki az elnök tájékoztatóját, hogy csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hét árvíz sújtotta településsel kötöttek együttműködési szerződést, amelynek értelmében az árvízkárosultak építőanyagokat kapnak. Ezek kiszállítását már meg is kezdték. Az olyan rászorulók esetében, akik saját erejükből nem tudják elvégezni felújítást – idősek, betegek, sokgyerekes családok stb. –a Vöröskereszt a kivitelezésben is hathatós segítséget nyújt.

Bővebben...
 

Megbeszélés az katasztrófavédelem és a karitatív szervezetek között

A nagy májusi-júniusi áradások következtében károsult lakosság megsegítésének összehangolása érdekében az említett segélyszervezetek együttmûködési megállapodást kötöttek a Belügyminisztériummal. A mostani találkozó során a katasztrófavédelem és a karitatív szervezetek vezetõi áttekintették az együttmûködési megállapodásokban foglaltak gyakorlati megvalósítását és a további közös teendõket.

A megbeszélést követõ sajtótájékoztatón Dr. Bakondi György  hangsúlyozta, hogy az árvízkárosultak közül senki nem marad segítség nélkül. A segélyszervezetekkel kötött megállapodások nem határozott idõre szólnak, hosszú távon szeretnék koordináltabbá, szervezettebbé, célirányosabbá tenni a segítségnyújtást. A mostani találkozó célja volt, hogy áttekintsék az elmúlt hetek történéseit: az állam, a kormányzat részérõl tett lépéseket, és az egyes karitatív szervezetek által tett erõfeszítéseket. A tábornok elégedettséggel állapította meg, hogy a segélyszervezetek már eddig is nagyon sok településen nyújtottak segítséget a károsultaknak. Mint mondta, a támogatás különbözõ formái nagyon jól kiegészítik egymást. Az állam több mint 3 milliárd forintot fordít az összeomlott, lakhatatlanná vált házak tulajdonosainak megsegítésére, ám nagyon sok olyan ember van, akiknek kisebb-nagyobb mértékben károsodott ingatlana, lakhatási feltételei romlottak. Azok is segítségre szorulnak ingatlanuk helyreállításában és az ingóságok pótlásában, akiknek nem volt biztosításuk és szociálisan hátrányos helyzetûek. A megállapodás értelmében a károsultak közvetlenül pénzt nem kapnak a segélyszervezetektõl, kapnak viszont mûszaki segítséget, az építési, kivitelezési munkákban, de ingóságot, építõanyagot is.   A fõigazgató tájékoztatása szerint az egyeztetés résztvevõi ezentúl hetente adnak tájékoztatást a katasztrófavédelemnek arról, hogy pontosan hol és milyen típusú támogatást nyújtottak  a károsultaknak.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke elmondta, hogy az árvízkárosultak megsegítése céljából a Vöröskereszt közel egy milliárd forintot gyûjtött össze. A humanitárius szervezet 12 megyében, de elsõsorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyújt támogatást a rászorulóknak. Edelényben egy átmeneti otthont újítanak fel, ahol hat család kap lakhatási lehetõséget. Ugyancsak itt 150 családi házat újítanak fel a Vöröskereszt anyagi támogatásával.

Gruber Roland, a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti szakmai vezetõje azzal egészítette ki az elnök tájékoztatóját, hogy csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hét árvíz sújtotta településsel kötöttek együttmûködési szerzõdést, amelynek értelmében az árvízkárosultak építõanyagokat kapnak. Ezek kiszállítását már meg is kezdték. Az olyan rászorulók esetében, akik saját erejükbõl nem tudják elvégezni felújítást – idõsek, betegek, sokgyerekes családok stb. –a Vöröskereszt a kivitelezésben is hathatós segítséget nyújt.

Bővebben...
 

35 millió forintból alakít ki átmeneti otthonokat Edelényben a Magyar Vöröskereszt

Edelény, 2010. augusztus 14. – A Magyar Vöröskereszt 35 millió forintos beruházást indít Edelényben. A legrászorultabb árvízkárosult, fedél nélkül maradt családok lakhatásában segít a szervezet. A 35 millió forint a Tesco vásárlóinak adománya, mely összeg a 200 forint értékű adománygyűjtő kártyák vásárlásával gyűlt össze.

A Magyar Vöröskereszt segítségével hat edelényi rászoruló család költözhet be a helyi, volt ÉMÁSZ telepen található lakásokba. Az épület a felújítást követően - még a tél beállta előtt - olyan rászoruló családoknak nyújthat átmeneti otthont, akik az árvíz miatt elveszítették otthonukat, vagy a hideg idő beálltáig biztosan nem tudják megoldani házaik lakhatóvá tételét. A felújítást a Magyar Vöröskereszt és Edelény önkormányzata közösen, a Tesco vásárlóinak 35 millió forintos adományából valósítja meg. Az összeg a 200 forint értékű adománygyűjtő kártyák vásárlásával gyűlt össze.

Bővebben...
 


1. oldal / 7


A NIOK Alapítvány támogatásával

Információk

 

Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága
1051 Budapest
Arany János u. 31.

Telefonszám:
+36 1 374 1300

Adószám: 19002093-2-41

A Magyar Vöröskereszt adományvonala: 1359

Adományszámla:

Belföldi átutalás esetén
Adományszámla:
K&H Bank Nyrt.
10405004-00026542-00000005

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén
Számlavezető:  K&H Bank Zrt. (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)
IBAN: HU70 1040 5004 0002 6542 0000 0005
SWIFT: OKHBHUHB
Számlatulajdonos: Magyar Vöröskereszt (1051 Budapest, Arany János utca 31.)

Megyei Szervezeteink Elérhetőségei

Information in English - Hungarian Red Cross
Microsoft Office 365