http://voroskereszt.hu/hirek/vessuk-el-a-magot-cimmel-szervezett-konferenciat-a-magyar-voroskereszt/

’Vessük el a magot!’ címmel szervezett konferenciát a Magyar Vöröskereszt


A szakmai rendezvényen a Gyermekszáj program tíz éves működését is ünnepelték

Tíz évvel ezelőtt az Amerikai Ház Alapítvány jóvoltából a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei elindították a Gyermekszáj Programot [1], melynek elsődleges célja a gyermekéhezés és gyermekszegénység enyhítése. A szociális program az elmúlt években folyamatosan bővült. Jelenleg öt megye (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg) regionális szervezete működteti a szociális programot. 2018-ban ebben az öt megyében 1447 többgyermekes nagycsalád részesült a kedvezményes ellátásban.

A budapesti programban tavaly 9080 fő kapott élelmiszercsomagot. Hétköznapokon átlagosan 735 hajléktalan ember részesült élelmiszerellátásban a Magyar Vöröskereszt intézményeiben, valamint az adomány által 485 diák élelmezését segítik elő minden egyes tanítási napon és további 15 fő heti úticsomag formájában jut ellátáshoz.

A november 28-án, az Empathy Caféban [2] rendezett konferencia kettős célt szolgált. A délelőtti kerekasztal beszélgetés alkalmával meghívott szakértők segítségével igyekeztünk megvizsgálni azokat a jó gyakorlatokat a Magyar Vöröskereszten belül és partnereinknél, amelyek kiutat jelenthetnek a szegénységben élőknek, továbbá munkalehetőséget kínálnak, amely hosszú távon az öngondoskodás egyik első lépése. A Magyar Vöröskereszt az elmúlt években több olyan társadalmi vállalkozásba kezdett, melyek amellett, hogy piaci alapon működnek, fontos társadalmi célt is szolgálnak, és nagyban támaszkodnak a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű munkaerőre. Ilyen társadalmi vállalkozásnak minősül a Borsod megyei Kis Hortobágy Major [3] szociális farm és sajtüzem, valamint a Tű, Cérna, Szeretet [4] elnevezésű varroda is. A beszélgetés előtt köszöntőt mondott Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, valamint Eberhard Lueder Nemzetközi Vöröskereszt Európai Irodájának [5] szociális inklúzióért felelős vezetője.

A kerekasztalbeszélgetésen részt vett Koltai Luca – a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ kutatója, Grubert Roland – a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szervezetének igazgatója, a Kis-Hortobágy Major életre hívója- Havasi Zoltán – a Budapest Bike Maffia alapítója – Seeds 4 Hope projekt megvalósítója- Udvaros Renáta – a Magyar Vöröskereszt Baranya megyei igazgatója, a Míves Magyar Kézműves Termékek tulajdonosa Moderátor:- Nagy Gábor – a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese

 

A délután folyamán a programban dolgozó munkatársak és projekt megálmodói közösen ünnepeltek még az elmúlt tíz év sikereit. A Gyermekszáj Étkeztetési Program 2010 óta működik az Amerikai Ház Alapítvány [6] támogatásával. A jubileumi eseményen a Magyar Vöröskereszt vezetősége elismerést adott át Amerikai Ház Alapítvány országos adminisztrátorának, Skultéti Gábornak, valamint egyik alapítójának, Richard Fieldnek, aki köszöntőjében visszatekintett az elmúlt évekre, és köszönetet mondott a Magyar Vöröskeresztnek.

Richard Field, Kardos István és Skultéti Gábor

 

Célunk, hogy az 1447 vidéki család, illetve a 10 éve működő budapesti programban kedvezményezett intézmények, családok további támogassuk, melyhez az erre a célra üzemeltetett adományoldalunkon folyamatosan várjuk a felajánlásokat.  Hosszú távon azt szeretnénk elérni, hogy az étkezési programban kedvezményezettek a szociális munka által képessé váljanak életük megváltoztatására.

Vessük el a magot!