A Jószolgálat-díj immár második éve díjazza azokat az önkéntes és hivatásos szociális munkásokat, valamint szervezeteket és közösségeket, akik kiemelkedő elhivatottsággal, napról napra végzik áldozatos munkájukat a rászorulókért. Rendhagyó ünnepség keretében, a 2017-es év díjazottjaival és pártfogoltjaikkal közösen nyitották meg a díjazottakat bemutató szabadtéri kiállítást a budapesti Március 15. téren az újabb jelölési időszak meghirdetését követően.

A tavaly nyáron indított díjat Twickel György hívta életre, édesanyja Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő példaértékű munkásságának emlékére. A grófnőről elnevezett Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány a különböző területeken hivatásos és önkéntes szociális munkát végzők áldozatos munkáját díjazza és mutatja be a Jószolgálat-díjon keresztül, melyet idén májusban adtak át először. Az első év tapasztalatai, valamint az ötszázat is meghaladó jelölések száma jól bizonyítják a díj hiánypótló jellegét. A díjazottakat a díj partnerei, a 7 nagy magyarországi segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri választotta ki.

A 2017/18-as évadban október 4-től várják a díj honlapján keresztül a jelöléseket öt kategóriában: életműdíj valamint hivatásszerűen és önkéntesen végzett szociális munka egyéni és szervezeti/közösségi kategóriáiban. A jelöléseket a joszolgalatdij.hu/jeloles oldalon lehet beadni, 2018. január 31-ig. A pályázatok értékelése is összhangba kerül a díj céljaival, a szakmai bizottság a hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriáiban választ díjazottakat, míg az önkéntes kategóriákban a felterjesztések alapján jövő májusban online szavazással a társadalom választja ki azokat a személyeket és civil közösségeket, akiket érdemesnek gondolnak a Jószolgálat-díjra.

A szerdai eseményen a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében köszöntő beszédet mondott Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumának elnöke, majd Tóth Simon Ferenc, a kuratórium tagja ismertette a megújult kategóriákat. Bemutatkoztak a 2017/18-as évad nagyköveteiÓnodi Eszter, Jászai Mari-díjas színésznő és Lackfi János, József Attila- és Prima Primissima-díjas író, költő, akik személyükkel és munkáságukkal támogatják és népszerűsítik a díj céljait, hogy társadalmunk elé kerüljenek azok a történetek, melyek mindannyiunk számára példát mutatnak a rászorulók iránt való felelősségvállalásból.

A 2017-es díjazottakat bemutató kültéri kiállítást Virágvölgyi István, kurátor nyitotta meg. A belváros szívében látható szabadtéri kiállítás októbertől várja az érdeklődőket, majd 2018. április végéig vidéki nagyvárosok főterein kerül kihelyezésre. A kiállítás a díj céljait szolgálva betekintést ad a díjazottak és a rászorulók különböző közegeinek mindennapjaiba.

A Jószolgálat-díj célja, hogy az évről-évre megválasztott díjazottak történetein keresztül minél több ember figyelmét felhívja az odafordulás, a megértő, gondoskodó és legfőképpen tevékeny szeretet formáira, mivel a rászorulókért tenni mindannyiunk közös felelőssége!

 

A 2017-es év díjazottjai:

1.       Életműdíj – Somos László

2.       Civil közösségi kategória – Szociális Csomagküldő Mozgalom Alapítvány (SZOCSOMA)

3.       Családokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Juhász Péter

4.       Családokért végett szociális munka intézményi kategóriája – Szent Imre Iskolaház

5.       Kisebbségekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Raffael István

6.       Kisebbségekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – SZIA InDaHouse Hungary

7.       Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Magyar László

8.       Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Fogad A Kezem Alapítvány

9.       Idősekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Kiss Pál

10.   Idősekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Dr. Szántó László Szeretetotthon

11.   Hajléktalanokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Gróf András

12.   Hajléktalanokért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Periféria Egyesület

13.   Különdíj – Brandt Viktor

 

Fotók: Polyák Attila / Origo