http://voroskereszt.hu/hirek/tobb-millio-emberrol-feledkezik-meg-a-vilag-a-katasztrofak-soran/

Több millió emberről feledkezik meg a világ a katasztrófák során


Világszerte több millió emberhez nem jut el a segítség katasztrófák és krízisek idején, derül ki a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) riportjából.

A katasztrófák hatásait vizsgáló World Disasters Report [1] szerint a problémák nem kizárólag a pénzhiányra vezethetők vissza. Még ha minden esetben rendelkezésre állna a szükséges anyagi keret, bizonyos emberek akkor is kimaradnának a segítségnyújtás köréből az adományozók, a humanitárius szervezetek és a kormányok döntései miatt.

„Ez üzenet a teljes humanitárius szektornak, hogy kutassuk fel azokat a segítségre szoruló embereket is, akik nincsenek a szemünk előtt” mondta Elhadj As Sy, a Nemzetközi Vöröskereszt főtitkára.

A riport öt tényezőt sorol fel, amelyek miatt a nemzetközi közösség megfeledkezik ezekről az emberekről. Gyakran nem áll rendelkezésre elég információ a rászorulókról, így a programok nem azokat és nem olyan módon érik el, ahogy kellene. Sok közösséget elszigetelnek a földrajzi akadályok vagy a biztonsági kockázatok, amit súlyosbítanak a humanitárius segítők elleni támadások is.

Az anyagi források hiánya gyakran állítja nehéz döntések elé a segélyszervezeteket. 2017-ben például az ENSZ által humanitárius célokra igényelt 23.5 milliárd dollár mindössze 60 százalékára akadt fedezet.

A riport szerint változtatni kellene az erőforrások elosztásán, hogy több támogatás jusson a helyi és országos szervezeteknek, hiszen ők azok, akik eljutnak az elszigetelten élő emberekhez és felismerik a zárt közösségek problémáit.

„A Vöröskereszt és Vörös Félhold helyi munkatársai és önkéntesei beszélik a nyelvet és ismerik a helyi szokásokat, így kulturálisan elfogadott és költséghatékony módon tudnak segítséget nyújtani” tette hozzá Elhadj As Sy.

2017-ben a teljes humanitárius költségvetés mindössze 2,9 százaléka, 603 millió dollár került a helyi segélyszervezetekhez.

A teljes riport elérhető itt: https://media.ifrc.org/ifrc/world-disaster-report-2018/ [1]

Letölthető fotók és videóanyagok: http://www.ifrcnewsroom.org/index.asp?ID=MUHIZ [2]

További információ:

Péter Nóra, nora.peter@ifrc.org [3]

Az IFRC

A 190 Vöröskereszt és Vörös Félhold nemzeti társaságot és 11 millió önkéntest számláló IFRC a világ legnagyobb humanitárius szervezete, amelynek tagja a Magyar Vöröskereszt is.

www.ifrc.org [4] Facebook [5] Twitter [6] YouTube [7]Flickr [8]