https://voroskereszt.hu/hirek/rajzpalyazattal-a-tudatos-vizfogyasztasert/

Rajzpályázattal a tudatos vízfogyasztásért


„Tudatos vízfogyasztás és a víz védelme” elnevezéssel, közös rajzpályázatot hirdet a Magyar Vöröskereszt és a BWT vízszűrő kancsók magyarországi forgalmazója. A Cseppke Ovi Program és a pályázat célja felhívni a figyelmet a tudatos és rendszeres vízfogyasztásra, és a vizeink védelmére.

A szervezők mindazon óvodák jelentkezését várják, akik kedvet és tehetséget éreznek ahhoz, hogy egy rajzon megmutassák, számukra miért fontos a rendszeres vízfogyasztás. A pályázóknak Nádasi-Ozsvár Andrea: Gréta és a Víztündérek című meséjét kell rajzos formában megeleveníteniük. A Cseppke Ovi Program keretében a gyerekek alkotásait 2017. február 15-ig várják a palyazat@cseppkeovi.hu [1] e-mail címre. A pontos pályázati kiírás és a mese írott verziója a www.cseppkeovi.hu [2] oldalon olvasható el, míg a Görög Zita által felolvasott mese az alábbi YouTube linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=_4q1vY0cPWM [3].

A nyertes pályaműveket egy három főből álló zsűri és a közönségszavazatok fogják eldönteni. A legjobb tíz alkotást beküldő óvoda minden csoportja számára 1 db BWT vízszűrő kancsót és összesen 4 hónapra elegendő vízszűrőbetétet ajánlottak fel a szervezők.

A Magyar Vöröskereszt egyik alaptevékenysége az egészségvédelme, az egészséges életmódra való nevelés és az egészségtudatos életmód ösztönzése. A Magyar Vöröskereszt Bázisiskoláiban, Bázisoviiban nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmóddal kapcsolatos információk átadására, gyakorlására. Így – többek között – az alapvető higiénére, az egészséges táplálkozásra, HIV/AIDS prevencióra. Jelen programunkkal erősíteni szeretnénk a gyermekek legjobb egészségi állapothoz való jogát, melyet a Gyermek jogairól szóló Egyezmény is megfogalmaz. A Magyar Vöröskereszt és partnere a rajzpályázat kiírásával szeretné felhívni a gyermekek figyelmét az egészséges, magnéziumot is tartalmazó ivóvíz fontosságára.

Háttér

A víz lételemünk, hiszen víz nélkül nincs élet. Az emberi szervezetnek átlagosan 60-65 % -a víz, amely részben a sejten belül, részben a sejten kívül helyezkedik el. Az életkor előre haladtával a víz aránya csökken. A csecsemő szervezete 80%, a felnőtté már csak 60%, az idős szervezet pedig mindössze 50%-ban tartalmaz vizet. Ennek a csökkent vízmennyiségnek kell ellátnia folyadékkal testünk minden részét.

A víznek különleges szerepe van az élő szervezetben:

A felnőtt emberi szervezetnek 2-2,5 liter folyadék felvételére van szüksége naponta.

Ez nekünk felnőtteknek teljesen természetes dolog, azért csatlakoztunk a programhoz, mert fontosnak tartjuk azt, hogy a tudatos vízfogyasztásra, a környezetünk védelmére már óvodás korban felhívjuk a figyelmet. Ha a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztásra és a környezetünk védelmére megtanítjuk a gyermekeket, tudatos felnőtté válhatnak, főleg, ha ezt játékos formában, kedves mesefigurákkal és egy rajzpályázattal kapcsoljuk össze.

 

 

 

 

 

[1] [4] 1991. évi LXIV. törvény a Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezmény kihirdetéséről