„A melegételek napi kiszállítása mellett intézzük a bevásárlást, a gyógyszerek beszerzését, de kértek már kutyasétáltatást, favágást, meseolvasást is

– mondja Hamburgerné Ujvári Irén, a Vöröskereszt Komárom-Esztergom megyei vezetője aktuális feladataik sokrétűségéről, és számokkal folytatja. –

Épp most számoltam át, március vége és május 4-e között a teljes megyében összesen 1359 órát dolgozott több, mint 100 munkatársunk és önkéntesünk, a melegétel-kiszállításon túl 1279 esetben segítettek.”

Szerencsére a járványhelyzet alatt bővült a segíteni akarók köre is, a megyében önkéntesként régebb óta dolgozó 80–90 fős csapat mintegy 20 fővel nőtt. Mivel a Magyar Vöröskereszt is igyekszik mérsékelni idősebb munkatársai és segítői vírusnak való kitettségét, nagy könnyebbség, hogy most több fiatalt tudnak bevonni, mondja Hamburgerné.

„Sokan, főleg idős hölgyek kérnek segítséget, már rendszeresen telefonálnak. Sőt, később is visszahívnak, hogy megköszönjék, elmondják, hogy elégedettek, hálásak.”

Élelmiszercsomagot adnak át a tatabányai bringás önkéntesek

A tatabányai önkormányzat is delegál feladatokat a szervezetnek az új típusú koronavírus-járvány hazai megjelenése óta. „Március 23-án kezdtük, ma már 280 idős, fogyatékos vagy rászoruló lakosnak szállítunk meleg ételt minden napra Tatabánya területén; május 4-ig összesen 11 140 adagot juttatunk célba.” A megyeszékhelyi melegétel-ellátást az önkormányzat finanszírozza.

A segítség két keréken érkezik

Habár a napi menüt főleg autókkal viszik házhoz, a 70 év felettieket és a rászoruló családokat a Tatabánya Bike Kommandó nevű önszerveződő akciócsoport is segíti. A mintegy tízfős csapat alapítója, Bajnok Gábor régóta a Vöröskereszt aktív tagja – általában elsősorban a véradások frontján segít –, így jött számára az ötlet, hogy a jótékonykodást hobbijával, a kerékpározással kösse össze.

„Már két éve is szerettem volna hasonló akciót indítani, most talált támogatásra”

– mondja Gábor, aki idén március közepén kapott megerősítést arról, hogy a Vöröskeresztnek szüksége van kerékpáros segítőkre a megyében. Két nap alatt össze is állt a csapata, akik, ahogy mondja, „rendszeresen tekertek eddig is, biciklisek, sportemberek”. Ők most bevásárolni, patikába járnak azok kedvéért, akik kérik, szombatonként pedig együtt is nekiindulnak a külvárosnak, hogy adományokat osszanak hátizsákjaikból.

„Nagyon lelkes a csapat, átéléssel csinálják, szervezkednek, intézkednek. Ha megyünk, mindenhol szívesen látnak minket, sokan nagyon meghatódnak az adományoktól” –

 

Bajnok Gábor, a biciklis önkéntes csapat vezetője

Habár a vidéki korlátozások feloldásával már érezhetően nagyobb a nyüzsgés Komárom-Esztergom megyében, a Magyar Vöröskereszt nem számít arra, hogy csökken az igény a munkájukra, hiszen mint Hamburgerné mondja, akik korábban komolyan vették az otthon maradást egészségük érdekében, ők vélhetően ezután is komolyan fogják. Bajnok Gábor ugyanakkor már tervezi a folytatást, a kerékpáros akciócsoport hatáskörét Tatabányáról a környező településekre is kiterjesztené, a járványhelyzet elmúltával pedig elsősorban a hajléktalanok megsegítésére fókuszálna.

A megye most egy nagyobb adomány szétosztásán is dolgozik: 33 raklap egészségügyi papíráru kerül általuk kórházakhoz, helyi mentőegységekhez, idősotthonokba, várhatóan május második hetében. A Magyar Vöröskereszt nemrég az Országos Mentőszolgálat megyei munkatársainak is kedveskedett üdítőitalokkal és csokoládéval.

Az anyagot Bánlaki Stella újságíró, önkéntesünk készítette.

Fotók: Jóri András / Magyar Vöröskereszt