http://voroskereszt.hu/hirek/mar-13-eve-vigyaznak-ifju-onkentesek-a-balatoni-nyaralokra/

Már 13 éve vigyáznak ifjú önkéntesek a balatoni nyaralókra


Ezen a nyáron is a Magyar Vöröskereszt ifjúsági tagozata, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt fiatal elsősegélynyújtói óvják a strandolók biztonságát.

Június 28-tól 19 balatoni strandon közel 320 önkéntes teljesít szolgálatot a szezonban. Munkájukat, illetve azt, hogy jövőre még több helyszínen lehessenek jelen, a 1359-es adományvonal felhívásával lehet támogatni augusztus végéig.

A programban több mint 320 fiatal önkéntes vesz részt, akik a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látják el 12 Balaton-parti település 19 strandján, június 28-tól augusztus 20-ig, minden nap 10 és 18 óra között. Tavaly közel 3500 esetben segítettek a nyaralóknak. A leggyakoribb esetek a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés és a különböző sportsérülések voltak.

A program idén is több támogató segítségével valósulhat meg, de nemcsak cégek, hanem bárki más is segítheti a programot, elég hozzá felhívni a 1359-es adományvonalat vagy elküldeni SMS-ben az ADOMANY szót. Minden hívás vagy SMS 250 forint támogatást jelent a szervezetnek. Továbbá honlapunkon, a kampányok között külön erre létrehozott felületen is könnyedén támogathatják a szolgálat megvalósulását. [1]

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt július 2-án, Balatonszárszón egy sajtóesemény keretein belül is népszerűsítette az évtizedes múltra visszatekintő Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot. Az eseményen Kardos István főigazgató a szolgálat eddigi sikereit és érdemeit hangsúlyozta, melyek közül kiemelendő, hogy a szolgálat fennállása óta az önkéntesek csaknem 40.000 esetben nyújtottak segítséget, melyből 6 eset közvetlen életmentés volt. Az eseményen továbbá felszólalt Jamrik Péter a Balaton Fejlesztési Tanács [2], Közbiztonsági Testületének elnöke valamint Dorogi Sándor János, Balatonszárszó község [3] polgármestere. A nyilatkozatokat az önkéntesek által szimulált, váratlan vészhelyzet zárta, melyben az elsősegélynyújtók és Kormos Ádám, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke bemutatták a jelenlévőknek a szakszerű segítségnyújtást.

Idén is jelentős támogatók bevonásával tudtuk elindítani a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot, amelynek fő támogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. [4] és a Generali a Biztonságért Alapítvány [5]. További pénzbeli támogatóink a Balaton Fejlesztési Tanács [2], Balatonfenyves [6], Balatonmáriafürdő [7], Révfülöp [8], Balatonszemes [9], Balatonudvari [10] és Alsóörs [11] Önkormányzata. A szolgálat telekommunikációs partnere pedig a Telenor Magyarország [12]. Az önkéntesek folyadékpótlásáról a Coca-Cola Magyarország [13], bőrük védelméről pedig a Dr. Kelen [14] gondoskodik. A MÁV-Start Zrt. [15] és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium [16] 90%-os utazási támogatást biztosít az önkéntesek részére a szolgálat központja és strandok közötti közlekedésre. Az önkéntesek étkezésének kiegészítésében a Nestlé [17] támogat Maggi Forró Bögre levesekkel, Nesquik kakaóval és Nescafé 3in1 kávéitalporral. A Poli-Farbe Vegyipari Kft. [18] az önkéntesek szálláshelyének színesebbé tételével támogatott. A strandolók ellátását a VitaPlus Kft. [19] közel 1500 doboz 1×1 Kálcium Plus pezsgőtablettával támogatta.