A bajba jutott légi jármű utasainak felkutatására, mentésére a tűzoltóság, a honvédség, a mentőszolgálat és a rendőrség egységei indultak. Mindez szerencsére csak egy gyakorlat során történt meg. A lezuhant repülőgép sérültjeit a Magyar Vöröskereszt szakképzett imitátorai alakították.

A gyakorlat szerint lezuhant egy repülő, ezt kellett felkutatni, majd az utasokat kimenteni a roncsok közül. A cél az volt, hogy éles helyzetben a lehető legjobb legyen az együttműködés a mentésben résztvevők között.

A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálatának helikoptere érkezett elsőként a gyakorlat helyszínére, miután a légiforgalmi irányítók jelentették, hogy a térségben eltűnt a radarokról egy utasszállító repülőgép, fedélzetén 22 emberrel. Miután a katonák megtalálták a forgatókönyv szerint lezuhant gép roncsait, leszálltak, és elkezdték keresni a sérülteket. A gép utasai közül – akiket a Magyar Vöröskereszt önkéntesei alakítottak – többen a roncsok közé szorultak. A katonák megkezdték a mentést, közben értesítették a katasztrófavédelmet, a mentőszolgálatot és a rendőrséget is.

Perceken belül megérkeztek a mentősök is, akikkel a riasztáskor szándékosan nem közölték, hogy ez csak egy gyakorlat, és a gép valójában nem zuhant le. A mentésirányítók hat mentőautót, valamint egy mentőhelikoptert küldtek a helyszínre. A mentésbe bekapcsolódott a rendőrség kutató helikoptere is, amely a baleset helyszínének környéket vizsgálta át, újabb sérülteket keresve. A mentést az eső miatt felázott talaj is nehezítette. Az egyik mentőautó például elakadt, miközben kórházba próbálta vinni a betegeket. A mentésben több mint 100 ember vett részt, a gyakorlat tapasztalatait később értékelik.

A gyakorlaton készült fotók megtekinthetők a Magyar Vöröskereszt Facebook oldalán

Forrás: hirado.hu / katasztrofavedelem.hu