Szarajevó / Genf, 2019. április 2 -5. – A Földközi-tengerrel szomszédos 23 ország Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetének mintegy 150 képviselője találkozott ezen a héten a Szarajevóban tartott Vöröskereszt és Vörösfélhold XIII. Mediterrán Konferencián, ahol megvitatták közös érdekeltségű témáikat, különös tekintettel a minden országot érintő, sebezhető menekültek és az őket fogadó közösségek segítésének módjait.

A konferencia napirendjére olyan, nemcsak a mediterrán térség számára fontos ügyeket tűztek, mint például a klímaváltozásból eredő problémák, és azok innovatív megoldási lehetőségei, a női vezetők helyzete a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalomban, az ifjúság szerepvállalása és az önkéntes segítségnyújtók mozgósításának kérdései. Központi helyen szerepelt a témák közt a menekültek biztonságát és védelmét szolgáló intézkedések szükségessége, a társadalmi befogadás javítása, az emberkereskedelem és a kizsákmányolás megelőzése, valamint a menekültekről és a migrációról szóló, közelmúltban elfogadott globális megállapodások végrehajtásában a nemzeti társaságok szerepe és feladata.

 „Célunk, hogy támogatást nyújtsunk a rászoruló migránsoknak, ugyanakkor segítsük az őket fogadó közösségeket is” – mondta Rajko Lazic, a Bosnyák Vöröskereszt főtitkára. „Nem olyan régen volt, hogy népünk megtapasztalta, mit jelent üldözöttnek lenni. Sokan még mindig kitelepítettként élnek saját hazájukban, és szükséget szenvednek. Arra törekszünk, hogy munkánkkal egyensúlyt teremtsünk a lakosság minden rétege számára.”

Maria Alcázar Castilla, a Mediterrán Együttműködési Központ szóvivője megerősítette, hogy a régió Vöröskereszt és Vörösfélhold nemzeti társaságai előtt álló humanitárius gondok egymáshoz kapcsolódnak, így közös elemzésre és megközelítésekre van szükség.  „A mediterrán térség számos humanitárius aggállyal szembesül – a zavargások és az erőszak, ugyanakkor a kiszolgáltatott migránsok folyamatos áradata, a gazdasági válságok és az éghajlatváltozás hatásai egyaránt érintik országainkat. A konferencián újbóli elkötelezettséget vállalunk az alapelveinkhez hű humanitárius fellépés, a humanitárius segítségnyújtás előmozdítása iránt, valamint megerősítjük annak elengedhetetlen szükségességét, hogy az emberek biztonsága és szükségletei kerüljenek tevékenységeink középpontjába”  – mondta a szóvivő.

Francesco Rocca a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) elnöke szintén felszólalt a konferencián. „Minden embernek, különösen a fegyveres konfliktusok és a bizonytalanság elől menekülőknek akadálytalan hozzáférést kell biztosítani a segítséghez és az információkhoz is az utazás minden szakaszában. Minden embernek joga van a védelemhez, az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz és a szociális szolgáltatásokhoz” „Az emberi méltóságot tiszteletben kell tartani és védeni kell, függetlenül az emberek jogi státuszától.” – nyilatkozta az elnök.

A mediterrán térségben és Európa más területein különösen a tavaszi és nyári hónapokban emelkedik meg az érkező migránsok száma. Nem kétséges, hogy a Genfi Egyezmények részes államainak kormányai és azok nemzeti társaságai részvételével ez év decemberében, Genfben megrendezendő 33. Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzetközi Konferencián a Vöröskereszt és Vöröskereszt Társaságok Nemzetközi Szövetségével (IFRC) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) együtt tovább keresik a megoldást a világméretű problémára. A Mediterrán Konferencián a nemzeti társaságok főigazgatói és elnökei számára külön munkaműhelyeket szerveztek a 33. Nemzetközi Konferencia programjának kialakításával és szervezésével kapcsolatosan, valamint a humanitárius szektor vezetése témájában.

A konferencia utolsó napján a felek a közös munka eredményeként egyaránt elfogadták a Szarajevói Nyilatkozatot, valamint a Szarajevói Ifjúsági Nyilatkozatot

A mediterrán térség együttműködésének háttere

 A Vöröskereszt és Vörösfélhold nemzeti társaságok mediterrán konferenciája a Földközi-tenger térségének 26 nemzeti társaságát és a régióhoz kötődő, történelmi vagy földrajzi kapcsolattal rendelkező más nemzeti társaságokat hívja össze, kapcsolatot teremtve Európa, Közel-Kelet és Észak-Afrika országai között.  A konferencia négyévente kerül megrendezésre. Célja, hogy erősítse az együttműködést és  ösztönözze a sajátos kulturális és történelmi jellegzetességekkel rendelkező térség nemzeti társaságai közötti párbeszédet, hozzájárulva ezzel a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom céljainak megvalósításához.

Az első Mediterrán Konferenciát 1980-ban tartották Belgrádban. Azóta összesen 12 alkalommal hívták össze a találkozót. Az előző konferencia San Marinóban került megrendezésre 2015-ben, amelyen elfogadták a térség humanitárius problémáinak kezelésére vonatkozó San Marino-i Nyilatkozatot. A nyilatkozat kiemelt témái a Vöröskereszt és Vörösfélhold Alapelvei és kapcsolatuk a humanitárius diplomáciával, a válságkezelés és felkészültség, az ifjúság és önkéntesség, segítségnyújtás és védelem a menekültek számára, valamint a társadalmi befogadás és a béke kultúrájának előmozdítása. A konferenciák során a nemzeti társaságok meghatározzák azokat a stratégiai iránymutatásokat, amelyeket a Mediterrán Együttműködési Központ követ majd az elkövetkező négy évben.

A konferencián a Magyar Vöröskereszt is képviseltette magát: Kardos István főigazgató, Dávid Zsuzsanna projektmenedzsment vezető és Szabó Rozália menekültügyi projekt koordinátor több nemzeti társasággal folyatott kétoldalú egyeztetést a program ideje alatt, valamint előkészítésre kerültek az idén nyáron Szófiába megtartandó „Szomszédok Segítenek Elsőként” (Neighbours Help First) határon átnyúló segítségnyújtással foglalkozó szakmai együttműködés következő ülése is amely platformon tíz szomszédos nemzeti társaság (Albán-, Bolgár-, Bosnyák-, Horvát-, Macedón-, Magyar-, Montenegrói-, Osztrák-, Román-, Szerb Vöröskereszt) dolgozik együtt.