https://voroskereszt.hu/hirek/gyaszhir-2/

Gyászhír


A Magyar Vöröskereszt megdöbbenve értesült a Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalom humanitárius tevékenységet ellátó tagjai ellen intézett hétfői támadásokról, amelyek három társunk halálát okozták Jemenben, Szíriában és Maliban. A fekete lobogó kitűzésével szervezetünk együttérzését fejezi ki az áldozatok családtagjai és közvetlen kollégái felé.

„A humanitárius tevékenységet ellátó személyek ellen intézett támadások teljes mértékben elfogadhatatlanok és elítéljük azokat a lehető leghatározottabb mértékben.” – nyilatkozta Yves Daccord, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) főtitkára. „Ezen emberek elkötelezetten segítettek másokon az elképzelhető legnehezebb és legveszélyesebb körülmények között is. A fegyveres konfliktusok minden résztvevőjének tartania kell magát a Nemzetközi Humanitárius Jog által megszabott kötelezettségekhez, és nem támadhatnak humanitárius személyzetre, kórházakra vagy mentőautókra .” (https://www.icrc.org/en/document/syria-yemen-mali-red-cross-and-red-crescent-movement-shocked-deadly-attacks-humanitarian [1] )

Az elmúlt években egyre gyakrabban akadályozzák erőszakos támadások a humanitárius és egészségügyi személyzetek munkáját. Ezek a támadások jellemzően azokban a térségekben történnek, ahol a legnagyobb szükség van az emberi szenvedés enyhítésén dolgozó, önként vállalt kötelezettségüket teljesítő személyekre, akik egyre gyakrabban esnek áldozatul halálos támadásoknak. Március elején a Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalma újabb közleményt adott ki a humanitárius és egészségügyi személyzetet megillető védelmet illetően. A közlemény felhívja a figyelmet: csak Szíriában a konfliktus kirobbanása óta 47 fő (a hétfői támadásokkal 48 fő – szerk.) önkéntes társunk vesztette életét. ( https://www.ifrc.org/en/news-and-media/press-releases/general/red-cross-red-crescent-denounces-recent-violence-against-its-volunteers-and-staff [2])​