https://voroskereszt.hu/hirek/egy-napra-miskolc-lesz-az-elsosegelynyujtas-fovarosa/

Egy napra Miskolc lesz az elsősegélynyújtás fővárosa


Húsz év után újra Miskolcon szervezi meg Országos Elsősegélynyújtó Versenyének döntőjét a Magyar Vöröskereszt. Az elsősegélynyújtás világnapján közel háromszáz fiatal méri össze elsősegélynyújtó ismereteit elméletben és gyakorlatban.

A Magyar Vöröskereszt immáron 47. éve szervezi meg felmenőrendszerű, Országos Elsősegélynyújtó Versenyét. A megmérettetés döntőjének ezúttal Miskolc belvárosa ad otthont. A Borsod megyei megyeszékhelyen utoljára 20 évvel ezelőtt szervezték meg az eseményt. Az országos döntőbe jutott csapatok (21 gyermek, 21 ifjúsági és 16 felnőtt csapat) egy 21 állomásos körpályán adnak számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteikről.

Minden évben szeptember második hétvégéjén van az elsősegélynyújtás világnapja, mely idén szeptember 8-a, szombat.  Így Miskolc több pontján élethű baleseti szituációkba cseppenhetnek nemcsak a versenyzők, de a járókelők is, a Magyar Vöröskereszt ezzel is szeretné felhívni a hazai lakosság figyelmét az elsősegélynyújtás fontosságára.

A 47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával valósul meg. „Alapítványunk egyik kiemelt célja a gyógyítási és mentési tevékenység támogatása; különösen fontosnak tartjuk, hogy minél több ember készségszinten is elsajátítsa az elsősegélynyújtást, és merjen cselekedni a döntő pillanatban. Ebben nagy szerepe van ennek a versenynek.” –tette hozzá Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője.

 

A Vöröskereszt világszerte élenjár az elsősegélynyújtás oktatásában és népszerűsítésében. A Magyar Vöröskereszt célcsoport specifikus képzései és programja révén évente mintegy 100 ezer ember sajátíthatja el, és alkalmazhatja a mindennapokban az elsősegélynyújtás főbb lépéseit.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet már egészen kisgyermekkortól fontosnak tartja a baleset-megelőzés és elsősegélynyújtó ismeretek oktatását. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázis óvoda és bázis iskola programjai révén évente közel 40 ezer gyermek és iskolás ismerkedik meg az elsősegélynyújtás fontosságával, míg az „elsősegélynyújtás gyermekeinknek elnevezésű” tanfolyam, a gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak és családoknak kínál hasznos ismeretanyagot.

A Vöröskereszt több olyan programot is elindított a fiatalok számára, ahol a megszerzett elsősegélynyújtó tudást hasznosíthatják, ezt a célt szolgálja a nyaranta megszervezett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat vagy a most megrendezett 47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny is.

Támogatóink:

A verseny főtámogatója idén már második alkalommal a Generáli Biztonságért Alapítvány. Miskolc Megyei Jogú Város minden segítséget megadott a verseny sikeres megrendezése. A MENTO Környezetkultúra Kft., pedig mint helyi főszponzor, jelentős anyagi támogatást nyújtott. Versenypontot üzemeltet és a minősülő felnőtt csapatokat támogatja a Starters E-Components Generators Automotive. A United Call Centers a felkészítők ajándékát állította össze. A csapatok számára ajándékot ajánlott fel a Zemplén Kalandpark, az Emos Kft. és a HELL Energy Kft, amely a Coca-Cola Magyarország mellett a versenyzők frissítéséről is gondoskodik. A verseny megszervezésében és a versenyállomások működtetésében segítséget nyújt az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Honvédség, az Északerdő Zrt, a Magyar Cserkésszövetség és a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, a Kis-Hortobágy Major, a Selfie Station, a Célpont Közösségi Tér és a Herman Ottó Múzeum.   A versenyzők kedvezményes közlekedését a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. biztosította.