Hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szívhalál következtében.

Az önmagában elkeserítő tényt súlyosbítja, hogy feltételezések szerint kétharmaduk megmenthető lenne, amennyiben az észlelést követően az első 3-5 percben a jelen lévő laikusok megkezdenék az újraélesztést.

Az újraélesztési algoritmust alig egy óra alatt meg lehet tanulni, a hatékony mellkasi kompressziók elsajátítása ennél is kevesebb idő alatt lehetséges. A vizsgálatok azt mutatják, hogy már egy általános iskolás diák is képes a megfelelő beavatkozások elvégzésére.

Az Európai Újraélesztési Társaság és az Európai Parlament kezdeményezésére az Újraélesztés Világnapján ingyenesen oktatások vehet részt minden érdeklődő Európa számos részén.

A “Restart a Heart Day” (Indíts újra egy szívet) nemzetközi kampányhoz csatlakozva az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Oxyologiai Társaság a főváros több pontján képzéseket szervez október 16-án 16-19 óra között. Az oktatásokon ingyenes segédanyagokat is rendelkezésre bocsátanak.

A rendezvény szervezőinek célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az újraélesztés fontosságára, mutassa be az érdeklődőknek, hogy e tevékenység egyszerű és könnyen elsajátítható, bizonyítsa, hogy életet menthetünk.

Helyszínek

  • Szervita tér
  • Egyetem tér
  • Corvin Plaza
  • Mamut Bevásárló- és Szórakoztató Központ

A Magyar Vöröskereszt önkénteseivel és munkatársaival Corvin Plaza ban és a Mammut Bevásárló Központban találkozhatnak az érdeklődők.