http://voroskereszt.hu/hirek/az-emblema-tiszteletben-tartasara-szolit-fel-az-icrc/

Az embléma tiszteletben tartására szólít fel az ICRC


Genf/Kijev, (ICRC) – Péntek este Donyeckben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) egy munkatársát, valamint az Ukrán Vöröskereszt nyolc önkéntesét hurcolta el és vallatta fegyveresek egy csoportja. Néhány óra múlva mindegyiküket szabadon engedték. Az egyik önkéntest az incidens alatt durván bántalmazták és kórházba kellett szállítani, ahol ellátást kapott, majd röviddel ezután kiengedték.

“Az ICRC semleges, pártatlan és független humanitárius szervezet, hagyatkozik az összecsapásokban résztvevő minden fél teljes körű együttműködésére és megértésére. Ennek hiánya nagyon megnehezíti számunkra, hogy elvégezzük a munkánkat, és megfelelően reagáljunk az erőszak által érintettek szükségleteire,” mondta Michel Masson, az ICRC Ukrajnai Delegációjának vezetője. “Felszólítunk mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a vörös kereszt emblémát. Ez rendkívül fontos, mivel az embléma nyújt védelmet a humanitárius feladataikat ellátó Vöröskereszt dolgozóknak.”

Az ICRC szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik az eset gyors megoldásában közreműködtek, és megerősíti elkötelezettségét a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzetből fakadó humanitárius szükségletek ellátása iránt. A hét elején, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága a Donyeck régióban, Szlavjanszk és Kramatorszk területén folyó harcok sérültjeinek ellátásához szükséges egészségügyi felszereléseket adományozott a helyieknek.

További információ kérhető munkatársainktól

Anastasia Isyuk,
ICRC Genf
Tel: +41 22 730 30 23 [1], vagy +41 79 251 93 02 [2]

Ashot Astabatsyan,
ICRC Kiev
Tel: +380671182481 [3]