http://voroskereszt.hu/hirek/a-magyar-voroskereszt-szakertoi-is-segitettek-a-nato-hadgyakorlatat/

A Magyar Vöröskereszt szakértői is segítették a NATO hadgyakorlatát


2019. április 1. és 13. között került megrendezésre a NATO Katonai Egészségügyi Kiválósági Központ romániai gyakorlata.

NATO Centre of Excellence for Military Medicine [1] szervezésében a Vigorous Warrior 2019 [2] elnevezésű gyakorlat Romániában, öt különböző helyszínen került lebonyolításra, ahol 38 országból csaknem 2500 fő vett részt. A gyakorlat fókuszában a NATO tagországok egészségügyi kapacitásai álltak.

A Magyar Vöröskeresztet Dr. Sáfár Brigitta, országos katasztrófavédelmi szakmai vezető és Kériová Anikó, a H-HERO Egészségügyi Gyorsbeavatkozó Egység vezetője képviselték. A gyakorlat során mandátumuk a Genfi Egyezmények betartásának felügyeletére terjedt ki, különös tekintettel az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó egyenlő bánásmódra, mind a civil lakosság, mind pedig a fegyveres erők sérültjeinek tekintetében; továbbá a sebesült hadifoglyok körülményeinek, ellátásának ellenőrzésére. 


Magyarország képviseletében a Magyar Honvédség [3] egészségügyi és biológiai laboratóriumi egységein kívül, a HUNOR Mentőszervezet [4] és az Országos Mentőszolgálat [5] Speciális Prehospitális Ellátó Csoportja vett részt a gyakorlaton.

[6]