https://voroskereszt.hu/hirek/a-jovo-mar-a-mult-informatikai-lehetosegek-a-vedelmi-igazgatasban/

Informatikai lehetőségek a Védelmi Igazgatásban


A Budapest Főváros Védelmi Bizottsága és a Magyar Vöröskereszt közösen „Nagyvárosok veszélyeztetettsége: – A jövő már a múlt – Informatikai lehetőségek a Védelmi Igazgatásban” címmel tartott konferenciát Budapesten, december 8-án.

A konferencia első blokkjában a Magyar Vöröskereszt 2016. október 7-9-e között, Pécsváradon megtartott, HERO EXERCISE 2016 elnevezésű, IV.
összevont katasztrófa-válaszadási gyakorlat értékelésén
keresztül elemeztük a jelenleg alkalmazott információ-technológiai gyakorlatot. A nagyszabású komplex katasztrófa-elhárítási felkészítésen közel kétszáz fő vett részt, többségében önkéntesek. A gyakorlaton részt vett az összes megyei és a fővárosi Vöröskereszt katasztrófavédelmi szervezete, továbbá partnerszervezetek és külföldi önkéntesek is csatlakoztak a rendezvényhez.

A második blokkban azon technológiák, eljárásmódok – gyors és tömeges jelentések és adatok fogadása és kezelése; térképészeti megoldások; drónok alkalmazása; beszédet írott szöveggé alakító, digitalizáló szoftver használata – kerültek bemutatásra. Az említett eljárások részben kísérleti jelleggel alkalmazásra kerültek a gyakorlat során, illetve néhány olyan megoldási lehetőséget is bemutatunk, amelyek a gyakorlat közben megfogalmazódott igényekre adhatnak javaslatot.

A harmadik blokkban olyan információ-technológiai eljárásokat mutatták be, amelyek még valós körülmények között nem kerültek alkalmazásra, jelenlegi fázisban inkább a figyelemfelkeltés és a lehetséges iránymutatás a cél. Bepillantást nyerhettünk a mobil kommunikáció, illetve néhány más technológiai és alkalmazói lehetőségekbe, amelyek a jövőben elősegíthetik a hatékonyabb munkavégzést a védelmi igazgatás területén, felszabadítva az értékes emberi erőforrásokat.

A konferencia után a megmérettetésen részt vevők szűkebb szakmai körében, a Magyar Vöröskereszt HERO EXCERCISE gyakorlatának értékelő ülését tartották meg. A megbeszélés célja a gyakorlat lebonyolításának értékelése, a tapasztalatok levonása és jövőbeni ajánlások kidolgozása volt.

A nap előadói és témáik: