http://voroskereszt.hu/hirek/90-eve-koszonjuk-ma-az-edesanyakat/

90 éve köszönjük ma az édesanyákat


90 éve ünnepeljük az édesanyákat május első vasárnapján, Magyarországon. Ezt a szép hagyományt a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg 1925-ben.

Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére ünnepeljük. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.

A vöröskeresztes fiatalok tiszteletük kifejezéseként egy Európa-szerte egyedülálló emlékmű megalkotását tették lehetővé. Gyűjtést szerveztek melyből Kaszap Károly szobrászművész elkészítette az Anyák szobrát. A szobor Budapesten, Pestszenterzsébeten található, ihletője egy 12 gyermekes édesanya volt. A szobrot 1933. május 28-án vasárnap leplezték le és koszorúzták meg ünnepélyes keretek között.

A Magyar Vöröskereszt ezt a szép hagyományt, azóta is minden évben feleleveníti és megkoszorúzza a szobrot a család még élő leszármazottaival.

Ahogy a Budapesten álló Anyaszobor talapzata is hirdeti: „Állj meg és gondolj édesanyádra!”