Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Keresőszolgálat   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt  

Üdvözöljük a Magyar Vöröskereszt honlapján!
Adószámunk:19002093-2-41


Címlap Híreink 2016. évi hírek Rajzpályázattal a tudatos vízfogyasztásért

Rajzpályázattal a tudatos vízfogyasztásért

„Tudatos vízfogyasztás és a víz védelme” elnevezéssel, közös rajzpályázatot hirdet a Magyar Vöröskereszt és a BWT vízszűrő kancsók magyarországi forgalmazója. A Cseppke Ovi Program és a pályázat célja felhívni a figyelmet a tudatos és rendszeres vízfogyasztásra, és a vizeink védelmére.

A szervezők mindazon óvodák jelentkezését várják, akik kedvet és tehetséget éreznek ahhoz, hogy egy rajzon megmutassák, számukra miért fontos a rendszeres vízfogyasztás. A pályázóknak Nádasi-Ozsvár Andrea: Gréta és a Víztündérek című meséjét kell rajzos formában megeleveníteniük. A Cseppke Ovi Program keretében a gyerekek alkotásait 2017. február 15-ig várják a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre. A pontos pályázati kiírás és a mese írott verziója a www.cseppkeovi.hu oldalon olvasható el, míg a Görög Zita által felolvasott mese az alábbi YouTube linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=_4q1vY0cPWM.

A nyertes pályaműveket egy három főből álló zsűri és a közönségszavazatok fogják eldönteni. A legjobb tíz alkotást beküldő óvoda minden csoportja számára 1 db BWT vízszűrő kancsót és összesen 4 hónapra elegendő vízszűrőbetétet ajánlottak fel a szervezők.

A Magyar Vöröskereszt egyik alaptevékenysége az egészségvédelme, az egészséges életmódra való nevelés és az egészségtudatos életmód ösztönzése. A Magyar Vöröskereszt Bázisiskoláiban, Bázisoviiban nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmóddal kapcsolatos információk átadására, gyakorlására. Így – többek között – az alapvető higiénére, az egészséges táplálkozásra, HIV/AIDS prevencióra.  Jelen programunkkal erősíteni szeretnénk a gyermekek legjobb egészségi állapothoz való jogát, melyet a Gyermek jogairól szóló Egyezmény[1] is megfogalmaz.  A Magyar Vöröskereszt és partnere a rajzpályázat kiírásával szeretné felhívni a gyermekek figyelmét az egészséges, magnéziumot is tartalmazó ivóvíz fontosságára.

Háttér

A víz lételemünk,  hiszen víz nélkül nincs élet. Az emberi szervezetnek átlagosan 60-65 % -a víz, amely részben a sejten belül, részben a sejten kívül helyezkedik el. Az életkor előre haladtával a víz aránya csökken. A csecsemő szervezete 80%, a felnőtté már csak 60%, az idős szervezet pedig mindössze 50%-ban tartalmaz vizet. Ennek a csökkent vízmennyiségnek kell ellátnia folyadékkal testünk minden részét.
A víznek különleges szerepe van az élő szervezetben:

  • biztosítja a vérkeringést, a vér ozmózis nyomását;
  • a szükséges tápanyagok oldását, felszívódását, szállítását;
  • befolyása van a vér sav-bázis egyensúlyára;
  • hő szabályozó szerepével biztosítja a közel állandó belső hőmérsékletét


A felnőtt emberi szervezetnek 2-2,5 liter folyadék felvételére van szüksége naponta.

Ez nekünk felnőtteknek teljesen természetes dolog, azért csatlakoztunk a programhoz, mert fontosnak tartjuk azt, hogy a tudatos vízfogyasztásra, a környezetünk védelmére már óvodás korban felhívjuk a figyelmet. Ha a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztásra és a környezetünk védelmére megtanítjuk a gyermekeket, tudatos felnőtté válhatnak, főleg, ha ezt játékos formában, kedves mesefigurákkal és egy rajzpályázattal kapcsoljuk össze.

 

 

 

 

 


[1] 1991. évi LXIV. törvény a Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezmény kihirdetéséről

 


A NIOK Alapítvány támogatásával

Információk

 

Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága
1051 Budapest
Arany János u. 31.

Telefonszám:
+36 1 374 1300

Adószám: 19002093-2-41

A Magyar Vöröskereszt adományvonala: 1359

Adományszámla:

Belföldi átutalás esetén
Adományszámla:
K&H Bank Nyrt.
10405004-00026542-00000005

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén
Számlavezető:  K&H Bank Zrt. (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)
IBAN: HU70 1040 5004 0002 6542 0000 0005
SWIFT: OKHBHUHB
Számlatulajdonos: Magyar Vöröskereszt (1051 Budapest, Arany János utca 31.)

Megyei Szervezeteink Elérhetőségei

Information in English - Hungarian Red Cross
Microsoft Office 365