Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Keresőszolgálat   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt  

Üdvözöljük a Magyar Vöröskereszt honlapján!
Adószámunk:19002093-2-41


TRIPLEX 2016

Szeptember 24. és 30. között rendezték meg a norvégiai Listában a TRIPLEX 2016-ot, a világ  legnagyobb humanitárius terepgyakorlatát. Az eseményen a világ vezető humanitárius szervezetei, valósághű körülmények között tették próbára tudásukat és képességeiket és gyakorolták a szervezetek közötti együttműködést.  A gyakorlaton részt vett a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) 5 fős helyzetértékelő és koordináló csapata, melynek képviseletében ott volt Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője is.

„Az emberek elveszítették otthonaikat és több százan az életüket is ebben a rettenetes erejű természeti katasztrófában – mondta el Sorland polgármestere. A kormány nemzetközi segítségnyújtásra szólított fel, annak érdekében, hogy a segélyműveletek lefedjék a szükségleteket. A szolidaritás segíthet abban, hogy Sorland visszatérjen a mindennapi életbe e tragikus esemény után.”

Szeptember 25-án elérte Sorlandot a Windblown nevű 3-as erősségű hurrikán. Intenzív esőzés kíséretében érkezett hurrikán hatására rengetegen elveszítették otthonukat. több mint 600-an meghaltak; összesen közel 2 millió érintettje van a természeti katasztrófának a Kormányzati Veszélyhelyzetkezelési Központ adatai alapján. A humanitárius világ azonnal megmozdult és gyorsbeavatkozó csapatokat küldött a leginkább érintett térségbe. Az ENSZ UNDAC (katasztrófa hatásait felmérő és a csapatokat koordináló)  és az EU Polgári Védelmi Mechanizmus egységei rövid időn belül megkezdte a koordinációt és elkezdődtek a szükségletfelmérések.

A TRIPLEX a világ egyik legnagyobb humanitárius terepgyakorlata, melynek idén Norvégiában található Lista adott otthont. Ez évben 36 szervezet képviseltette magát és több mint 70 országból érkeztek résztvevők, hogy teszteljék a humanitárius válaszadó mechanizmust.

A több mint 200 résztvevőnek a gyakorlat során lehetősége nyílt, hogy valósághű körülmények között gyakorolja a szükségletfelmérési módszereket, a koordinációt és a tervezést azokkal a partner szervezetekkel, akikkel hasonló szituációban a valóságban is együtt dolgozna: ENSZ szervezetek, EU polgári Védelmi Mechanizmus, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége, nemzetközi nem-kormányzati szervezetek, katonai szervezetek, a Nemzetközi Humanitárius Szövetség, a privát szektor és ez alkalommal a gyakorlat házigazdája: a Norvég Polgári Védelmi Igazgatóság.

„A lehetőség, hogy a humanitárius segítségnyújtás hálózatán keresztül új embereket ismerhetünk meg - felbecsülhetetlen; az a tény pedig, hogy ez később mennyire pozitív hatásként jelentkezik egy valós humanitárius válaszadás során – elvitathatatlan.” – mondta Jon Barden az IHP ExCon vezetője. Geir Ellingsen, az IHP Troplex projektmenedzsere szerint: „A Triplex egy egyedi lehetőséget kínált arra, hogy a résztvevők valósághű környezetben tehessék próbára tudásukat és képességeiket.”

A IHP-TRIPLEX 2016 első két napján különböző munkaműhelyeken vehettek részt az érdeklődők, ahol bepillantást nyerhettek a legújabb fejlesztésekbe, módszerekbe és eszközökbe, melyeket a való életben is alkalmazni fognak a humanitárius segítségnyújtás során. A további három nap során valós idejű gyakorlattal folytatódott a program, ahol a résztvevő szervezeteknek lehetőségük nyílt, hogy gyakorolhassák a válaszadási mechanizmusokat és kipróbálhassák az újonnan elsajátított ismereteket egyaránt. A gyakorlat technikai háttértámogatásaként az IHP szolgáltatta a szükséges háttértámogatást a résztvevők számára, úgy mint alaptábor, gépjárművek a csapatoknak és az eszközök mozgatásához, valamint koordinációs és kommunikációs szolgáltatás.

A TRIPLEX 2016 gyakorlat házigazdája a DSB Norway, támogatói pedig az ECHO és az IHP partnerszervezetei voltak.

Módosítás: ( 2016. október 02. vasárnap, 19:54 )  


A NIOK Alapítvány támogatásával

Információk

 

Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága
1051 Budapest
Arany János u. 31.

Telefonszám:
+36 1 374 1300

Adószám: 19002093-2-41

A Magyar Vöröskereszt adományvonala: 1359

Adományszámla:

Belföldi átutalás esetén
Adományszámla:
K&H Bank Nyrt.
10405004-00026542-00000005

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén
Számlavezető:  K&H Bank Zrt. (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)
IBAN: HU70 1040 5004 0002 6542 0000 0005
SWIFT: OKHBHUHB
Számlatulajdonos: Magyar Vöröskereszt (1051 Budapest, Arany János utca 31.)

Megyei Szervezeteink Elérhetőségei

Information in English - Hungarian Red Cross
Microsoft Office 365