Magyar Vöröskereszt Csillagrendje

Magyar Vöröskereszt Zalaapáti Települési Alapszervezet vezetősége

Vöröskeresztes tevékenység/tagság kezdete: 1914

Felterjesztő megye: Zala megye

Funkció: alapszervezet

Eddigi kitüntetések: 2005. Vöröskeresztes Munkáért -dicsérő oklevél; 2015. Vöröskeresztes Tevékenységért – dicsérő oklevél

Méltatás: A Magyar Vöröskereszt Zalaapáti Települési Alapszervezete 1914. október 5-én alakult meg, 81 taggal és azóta is aktívan, lelkiismeretesen látja el a feladatait.

A Zalaapáti fiókegylet jelentős szerepet vállalt az I. világháború sebesültjeinek ápolásában, mivel 1914. november 27-étől a községben, a Vöröskereszt vezetésével, 25 ágyas hadikórház működött. A hadikórházból, tízhónapos működése alatt, több mint száz beteg és sebesült katona távozott gyógyultan.

2014. október 5-én százéves jubileumát ünnepelte az Alapszervezet. Az évforduló tiszteletére felavatták az orvosi rendelő falán elhelyezett emléktáblát. A száz évre visszatekintő, a folyamatos tevékenységet méltató megemlékezésekben központi téma volt a véradásszervezés fontossága.

Az Alapszervezet vezetősége mindig kiemelt figyelmet fordított a véradás szervezésére. Az évente három alkalommal megszervezett véradáson 120-160 fő vesz részt, akik között mindig vannak első véradók is. A Véradás Népszerűsítésére kiírt országos pályázaton sikeresen szerepelt az Alapszervezet, és 2018-ban 100 ezer forintot nyert, amelyet családi nap keretében használt fel, véradással, szűrővizsgálattal, sportnappal egybekötött programon. Minden évben az Alapszervezet vezetősége Véradó ünnepség keretében köszönti az első véradókat, valamint a sokszoros véradókat. A kulturális műsorral, vacsorával egybekötött ünnepségen köszönetet mondanak azoknak a véradóknak is, akik életkoruk, esetleges betegségük miatt többet már nem adhatnak vért.

A Vöröskereszt kezdeményezésére rendszeresek a sportnapok, az egészségnapok szervezése, ehhez kapcsolódóan több alkalommal gyűjtést is szerveztek a település azon lakói, gyermekei számára, akiknek nagy összegű műtéti beavatkozás támogatásával tudtak segítséget nyújtani. A Védőnői Szolgálattal közösen évek óta működtetik a Baba-Mama Klubot, ahol a kismamák és a kisbabák körében egészségneveléshez kapcsolódó foglalkozásokat rendeznek. A Vöröskereszt kezdeményezésére, három éven keresztül ruhabörzék szervezésével teremtették elő azt az összeget (400 ezer forintot), melyért defibrillátort vásároltak a település lakóinak életmentése érdekében.

Az Alapszervezet jótékonysági adománygyűjtést és adományosztási akciókat is szervez évtizedek óta, ezzel segítve a rászoruló, hátrányos helyzetű családokat, személyeket. Az összegyűjtött ruhákat, bútorokat, tartós élelmiszereket, könyveket eljuttatják a rászorulóknak. Programjaik közül a Mikulás Nap megszervezése sem marad ki, melyre a kisgyermekek már hetekkel előbb izgatottan készülnek.

Minden évben a rászoruló családok gyermekei részére tanévkezdési támogatást nyújtanak. 2019-ben pályázati támogatásból és saját erőből az iskolával, óvodával, védőnőkkel közösen, 20 fő hátrányos helyzetű gyermek részére szerveztek nyári tábort, teljes ellátással az Alapszervezet kezdeményezésére.

A település lakói körében a Vöröskereszt munkájáról nagy elismeréssel szólnak.

1990. december 1-e óta Koller Csabáné a Vöröskereszt alapszervezet titkára, akinek az irányításával kimagasló tevékenységet végez a Zalaapáti Vöröskereszt Alapszervezet.