Életmentő Érdemérem

Straubinger Edit

Eddigi kitüntetések: nincs

Méltatás: Edit így meséli el a történetet: “2019. június 16-án hirtelen jött a vihar. Óriási csattanásra, üvegcsörömpölésre és fékcsikorgásra lettem figyelmes. Utcára rohanva, egy fiút láttam az úton fekve, mellette a reszkető, még fiatalabb srác, aki az autót vezette. A bicikli és a törött üvegek. A fekvő fiú eszméletlen volt, kérdésre nem reagált, teste teljesen megfeszült, szemei fennakadtak, és a szájához hajolva egyértelművé vált, hogy nem lélegzik. Mellkas kompressziót végeztem. A mentők hamar megérkeztek. Koponyasérülés, műtétek, rehabilitáció. De Krisztián ma már jól van.” Gratulálunk lélekjelenlétéhez!

Vaskó Sándor és Nagy Dávid

Eddigi kitüntetések: nincs

Méltatás: A fővárosban 2019. november 13-án délelőtt 9 óra körül a 77-es trolibusz vezetőjének – Sándornak – az utasok jelezték, hogy valaki rosszul lett. Sándor leállította a trolibuszt, ellenőrizte az utas állapotát. Az utastársak jelezték, hogy a mentőszolgálatot már értesítettek, így Sándor a protokoll szerint járt el, értesítette a diszpécserszolgálatot, leszedte az áramszedőket, illetve leszállította/tájékoztatta az utasokat a helyzetről. Visszatérve a földön fekvő hölgyhöz, a már ott lévő segítőtársaival nem tapasztaltak életjelenségeket, ezért azonnal megkezdték az újraélesztést. Dávid végezte a mellkaskompressziókat a mentők kiérkezéséig. Kitartó és lelkiismeretes munkájuk eredményeképp végül a mentősök hatékony segítségével megtartott keringéssel, jó általános állapotban szállították kórházba a 19 éves egyetemista lányt. Két nappal később a hölgy magához tért.

Sásdi Sándor

Eddigi kitüntetések: nincs

Méltatás: Gyors helyzetfelismerésének és cselekvésének köszönhetően megmentette munkatársa életét. Bátor és kiemelkedően hősies helytállása mindenki számára példát mutató. 2019. december 3-án pár perccel 15 óra előtt a Malév GH speciális műhelyében összeesett és eszméletét vesztette az egyik kolléga, aki segítségére sietett Sásdi Sándor. Az orvosi szolgálat (AMS) 3 fős csapata indult a helyszínre. Közben a Fegyveres Biztonsági Őrség járőre is a helyszínre érkezett. A rádiós visszajelzés alapján a betegnek valóban nem volt légzése, keringése, így az orvosi csapat vonulás közben, rádión instruálta a helyszínen lévőket, hogy mit tegyenek a kiérkezésükig. A laikusok által megtett első mellkasi nyomások és a befúvásos lélegeztetés eredményre vezetett, a betegnek visszatért a légzése és a spontán keringése, valamint – a közben megérkező esetkocsiban – a tudata is. Az illetékes kórházban megtörtént az életmentő szívkatéteres beavatkozás, melynek köszönhetően a beteg jól van, (a felterjesztés időpontjában) rehabilitációra jár.

Kovács Lajos Máté

Eddigi kitüntetések: nincs

Méltatás: Lajoska februárban múlt 7 éves. Talpraesett viselkedésének köszönhetően 2019 nyarán mentette meg édesanyja életét. Az anyuka így meséli el: „Kórházban voltam, az elmúlt években sajnos többször műtöttek. Kórházból hazajöttem. Minden rendben volt. Másnap reggel a férjem ment dolgozni, én a 3 kisebb fiammal itthon maradtam. Már reggel furán éreztem magam, majd aztán egyre jobban gyengélkedtem. Közben a gyerekek ébredeztek, de már akkor nagyon rosszul voltam. Kiraktam a reggelijüket az asztalra… és itt jött a képszakadás. Ekkor hívta Lali a 104 es számot. Mivel téma volt a kórház megmutattam, hogy ha baj van, mit kell a tenni a telefonnal. Nem tudni meddig voltam eszméletlen, de a reggelit megették. Közben mesét néztek, és utána jött be Lajoska a szobába, és talált rám. Most már tudjuk mi volt, mert visszahallgattuk a beszélgetést. Hívta a 104-et, felvették. Elmondta, hogy anya nem akar felébredni, hiába szólogat. Amit kérdeztek elmondta. Kérdezték a címet, de a házszámot nem tudta. De mondta, hogy van egy nagy trambulin meg sok játék az udvaron. Közben átküldték a szomszédhoz, aki kinn játszott az udvaron a gyerekeivel. … Arra eszméltem, hogy szurkálnak, aztán mentő… mindenki profi volt. Senki nem sírt, nem estek pánikba.”