Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Keresőszolgálat   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt  

Üdvözöljük a Magyar Vöröskereszt honlapján!
Adószámunk:19002093-2-41


Címlap Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat
BESZ

Álatlános információk a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatról

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2007-ben hozta létre elsősegélynyújtó szolgálatát a Balaton körül, és azóta minden nyári szezonban végre hatja ezt a programot a Balaton parti strandokon üdülők egészségmegőrzésének érdekében. A szolgálat minden évben július és augusztus hónapokban került megvalósításra a programhoz csatlakozó Balaton parti települések strandjain.

Valamennyi helyszínen két képzett önkéntes teljesít szolgálatot a projekt teljes ideje alatt minden nap 10-18 óra között. A szolgálati idő alatt a parton történt sérülések, rosszullétek szakszerű ellátása, nagyobb sérülés, betegség esetén a hatékony mentőhívás és a beteg állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése a feladatuk.

A parti elsősegélynyújtók nem vesznek részt vízi mentésben, feladatuk a parti sérülések (pl. ficam, horzsolás, égés, csípések stb.) ellátása volt. A ügyeleti helyszínek közti kommunikációt URH rádiók könnyítik meg. A Magyar Vöröskereszt 13 strandra félautomata defibrillátort telepített (AED: Automated External Defibrillator) Az eszközök használatára minden szolgálatot teljesítő önkéntest kiképeztünk (X-BLS: Extended Basic Life Support képzés)

A szolgáltatásunk nem váltotta ki a törvény által kötelezően előírt oxiológus szakember alkalmazását, hanem velük együttműködésben tette hatékonyabbá és eredményesebbé a biztonságos ellátást, a sérülések kezelését. Azokon a fürdésre kijelölt helyeken, ahol nem kötelező a szakemberek alkalmazása, hiányt pótolt a szolgáltatás, hiszen itt az előforduló sérülések kezelése, ellátása esetleges vagy teljesen megoldatlan.

A szolgálatban évente, közel 300 önkéntes vesz részt, köztük nagy százalékban egészségügyi főiskolások és orvostanhallgatók. A Magyar Vöröskereszt idén nyolcadik alkalommal indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 13 Balaton-parti település 20 strandján, június 30. és augusztus 22. között. A szolgálatban részt vevő közel 300 fiatal minden nap délelőtt 10 és este 6 óra között látja el a vízben és vízparton szerzett sérüléseket. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat fiataljai 2007 óta 23 664 sérülést láttak el. A szolgálat indulása óta négyszer történt közvetlen életmentő beavatkozás.  Idén is lesz defibrillátor az elsősegélynyújtó önkénteseknél. A személyzet (önkéntesek) képzettségét, felszerelését, tevékenységük kereteit, tartalmát és felelősségét írásban rögzített protokoll tartalmazza, amelyet a megbízó önkormányzat és a projekt vezetői is ellenőriznek.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat hivatalos Facebook oldala: https://www.facebook.com/balatoni.elsosegelynyujto.szolgalat?fref=ts

 
A NIOK Alapítvány támogatásával

Információk

 

Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága
1051 Budapest
Arany János u. 31.

Telefonszám:
+36 1 374 1300

Adószám: 19002093-2-41

A Magyar Vöröskereszt adományvonala: 1359

Adományszámla:

Belföldi átutalás esetén
Adományszámla:
K&H Bank Nyrt.
10405004-00026542-00000005

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén
Számlavezető:  K&H Bank Zrt. (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)
IBAN: HU70 1040 5004 0002 6542 0000 0005
SWIFT: OKHBHUHB
Számlatulajdonos: Magyar Vöröskereszt (1051 Budapest, Arany János utca 31.)

Megyei Szervezeteink Elérhetőségei

Information in English - Hungarian Red Cross
Microsoft Office 365